Регионалният съвет за развитие на Южен централен район ще заседава в Смолян на 30 март

Регионалният съвет за развитие на Южен централен район ще заседава в Смолян на 30 март

На 30 март 2017 г. в Областна администрация – Смолян ще се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район под председателството на Момчил Караиванов, вр. и. д. областен управител на Смолян. На него ще присъстват представители на министерства, областните управители на областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикатите, както и представители на академичните среди.

На заседанието ще бъдат актуализирани представителите на Съвета в Комитетите за наблюдение на оперативните програми за периода 2014 – 2020 г.

Представител от Института за пазарна икономика ще запознае членовете на Регионалния съвет за развитие с „Регионални профили 2016 г.“, като акцентът ще бъде върху Южен централен район.

Във връзка с взети решения от предишни заседания на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, г-н Момчил Караиванов – Областен управител на област Смолян ще информира присъстващите за предприетите действия за тяхното изпълнение, както и получените крайни резултати.

Председателят на Регионалния съвет за развитие ще запознае членовете на Съвета с туристически район „Родопи“, който е първият от деветте туристически района в страната, дефинирани с промените в Закона за туризма. В него попадат 27 общини от 5 административни области на Южен централен район, като център на района е гр. Смолян.

Туристически район „Родопи“ ще включва следните сдружения: Регионална туристическа асоциация „Родопи” – Смолян, Съюзът на родопските хотелиери и ресторантьори – Смолян, Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград, както и общините Смолян, Велинград, Чепеларе, Доспат и Маджарово. Създаването на такъв туристически район ще доведе до насърчаване развитието на туризма в област Смолян, имайки предвид предстоящото отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти” и наличието на значителен интерес към областта не само през зимния сезон. Туристическото райониране е предпоставка за развитие на конкурентоспособен туризъм, провеждане на регионална туристическа политика, съобразена с териториалните способности и спецификата на различните части на страната, и осъществяване на ефективен регионален маркетинг.

На заседанието ще бъде представена актуална информация относно възможностите за кандидатстване по програми, съфинансирани от Европейски структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), Хоризонт 2020, Европа на гражданите и др.

На заседанието ще бъде поставен за обсъждане и въпроса за придобиване правото на безвъзмездно управление и ползване от община Брацигово на минералните води от находище „Брацигово“, намиращ се в област Пазарджик.

Вирни се горе