Регионална среща по приемна грижа се проведе в Момчиловци

Регионална среща по приемна грижа се проведе в Момчиловци

Повече от 40 приемни родители от Смолян участваха в регионална среща по приемна грижа, по време на която бяха обсъдени предизвикателствата и успехите на приемните родители в региона. По време на срещата специалисти на НАПГ работиха с приемните родители, като им оказаха емоционална подкрепа по случаи, в които те срещат трудности или са предизвикателни за тях. Психологът на НАПГ Румен Колев работи с младежите от 5 до 8 клас, а докато родителите участваха в срещата за супервизия, доброволци – учители се грижиха за най-малките и за учениците от първи до 4 клас.

Срещата е голям успех за приемните родители, защото поради големите разстояния и трудния район, както и липсата на транспортни връзки с града, много от общините са откъснати от Смолян. По тази причина подкрепата за тях от страна на социалните работници основно се случва по време на индивидуалните срещи.

Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ и Вера Колешева, супервайзор обясни: “Ние днес за пореден път станахме свидетели на това, че приемничеството е емоционален процес, в който има много емоции. Приемните родители имат и лична, и професионална потребност от регулярна подкрепа, която да им помага да бъдат по-добри в търсенето на точните решения за своите деца”, коментира Вера Колешева, супервайзор на Националната асоциация за приемна грижа. В рамките на срещата тя работи индивидуално и групово с приемни родители на малки деца. “Аз се гордея с това, че участвах в среща на приемни родители, които въпреки разстоянието, са общност. Запознах се с честни, открити и загрижени за децата приемни родители. Винаги съм вярвал, че каквито и пари да се дават на приемните родители, никой не може да купи любовта и грижата им, цената за това е твърде висока.”, каза Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа, който работи в група с родителите на ученици от 5 до 8 клас.

“За всички ни е притеснителна училищната адаптация и различното отношение, което имат в училище към приемните деца. Най-сериозният проблем за децата е тяхната автентичност в клас.”, коментира психологът Румен Колев, който се ангажира с пряка работа с ученици от приемни семейства от 5 до 8 клас.

За най-малките Националната асоциация за приемна грижа и Родопския драматичен театър подариха постановката “Дядовата ръкавичка”.

Вирни се горе