Редица мерки е предприела полицията и пожарната за началото на учебната година

Редица мерки е предприела полицията и пожарната за началото на учебната година

Във връзка с предстоящото откриване на учебната 2012 – 2013 година и с цел обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението, пожарна безопасност и недопускане извършването на престъпления в районите на детските и учебните заведения и прилежащите им територии, както и за да се осигури безопасност на учениците по време на учебния процес, ОДМВР – Смолян е предприела редица мерки. Проведена е съвместна среща с представители на Регионалния инспекторат по образованието за набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден, с цел недопускане на правонарушения и осигуряването на пожарната и аварийна безопасност, съобщи днес директорът на полицията комисар Кирил Хаджихристев.

Началниците на РУП и РСПБЗН в областта са провели подобни срещи с директорите на училища и детски градини на обслужваната територия, като на тези срещи са съгласувани съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и РУП.

На всички училища и детски градини, на територията на ОД МВР – Смолян са извършени охранителни обследвания, като са изготвени и изпратени уведомителни писма до компетентните длъжностни лица за предприемане на мерки по отстраняване на констатираните пропуски по отношение системата за физическа защита и сигурност в тази категория обекти.

Сериозни пропуски не са констатирани, обясни още комисар Хаджихристев. При проведените инструктажи на лицата, извършващи охраната в учебните заведения, е обърнато особено внимание да се следи за лица със съмнително поведение в и около обектите и да се затегне пропускателния режим, както са уточнени начинът на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.

Служителите на ОУ “ПБЗН” – Смолян също са извършили проверки във всички учебни заведения и детски градини в областта, още в края на предходната учебна година. Тогава са направени предписания на всяко едно учебно заведение какви мерки трябва да се предприемат за отстраняване на констатираните нарушения и за осигуряването на пожарната безопасност. В началото на месец септември отново са извършени проверки за изпълнението на предписаните мерки, като е констатирано, че учебните заведения отговарят на изискванията по отношение на основните мерки за пожарна безопасност – условията за успешна евакуация и условията за успешно пожарогасене. В началото на месец октомври ще бъдат извършени проверки и на изправността на отоплителните инсталации в учебните и детски заведения.

Инспекторите от сектор ”Пътна полиция” и инспекторите “Пътен контрол” в РУП, съвместно с представители на общините и кметствата, са извършили оглед на състоянието на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, средствата за принудителното намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, както и обезопасеността на входовете на училищата. Изготвени са съответните предписания до ръководителите на отговорните служби за отстраняване на недостатъците. В повечето общини вече е започнало освежаване на маркировката, приоритетно в районите около училищата.

Завишен е контролът в питейни и увеселителни заведения по отношение на спазване на изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години, като това ще бъде практика през цялата учебна година и ви уверявам, че ще бъдем безкомпромисни в тази насока.

Предприемат се превантивни мерки за недопускане разпространението на наркотични вещества в районите на училища и на местата с масово събиране на малолетни и непълнолетни, детски площадки, увеселителни паркове и др., допълни шефът на полицията.

Още подробности във Видео!

Вирни се горе