РДГ извършва масирани проверки за добива и транспортирането на коледни елхи

РДГ извършва масирани проверки за добива и транспортирането на коледни елхи

Горските инспектори от Регионалната дирекция по горите – Смолян, извършват постоянни проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета от региона. Предприетите действия са в съответствие с издадени указания на Изпълнителната агенция по горите във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови колони. В РДГ – Смолян е направена необходимата организация за извършване на ефективен контрол.

Съгласно указанията, добивът на коледни елхи се извършва при спазване на разпоредбите на Закона за горите. Транспортирането става задължително с хартиен превозен билет. В него трябва да са вписани данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони. Също така се посочват и данни за документа, въз основа на който са добити, придобити или получени елхите. Директорът на съответното държавно горско или ловно стопанство оправомощава длъжностни лица, които издават превозните билети. Такъв документ може да бъде издадени и от лице, регистрирано за упражняване на лесовъдска практика, съобщиха от РДГ.

Всички държавни горски стопанства в териториалния обхват на РДГ – Смолян са организирали добива и предоставянето на коледни елхи.

Вирни се горе