Разнообразяват туристическия продукт в Широка лъка

Разнообразяват туристическия продукт в Широка лъка

През дългия празничен уикенд за Съединението кметът на Широка лъка , покрай успешното гасене на горски пожари, усърдно “запалваше” на нови семейни огнища с церемонии по сключване на брак в типична родопска обстановка. В тържествената зала на кметството, резбована от местни майстори, кметът Васил Седянков заедно с пременени в родопски носии сътруднички охотно бракосъчетава двойки от всички краища на страната. Новобрачните обичайно празнуват събитието под звуците на местните гайди в селските ресторанти, предлагащи регионално меню.

Пътуването за сватба в Широка лъка облекчавало младоженците чрез дискретно отклоняване на нежелани роднини и досадни приятели, твърдят запознати. Шегувайки се, че фамилното му име произлиза от любовта към “седянки”, широколъшкият кмет с удоволствие изпълнява сватбения ритуал в почивните дни, като твърди, че узаконените от него бракове са здрави като каменния гайдар пред офиса му. Разнообразяват туристическия продукт в Широка лъка

Някои новосъчетани брачни двойки пък си запазвали за следващо идване в Родопите церемония и за църковен брак при модерния млад свещеник в историческата църква “Успение Богородично”, построена през 1834 г. само за 38 дни. За родопска сватба в Широка лъка е необходимо по-ранно записване, тъй като желаещите за новата ритуално-туристическа услуга се множат.

Вирни се горе