Радиолюбители се събират на национално упражнение в Смолян

Радиолюбители се събират на национално упражнение в Смолян

Днес, 27 юли Българската федерация на радиолюбителите (БФРЛ) съвместно с общините Смолян и Кърджали ще проведе национално упражнение за използване на радиолюбителските комуникации след природни бедствия, крупни промишлени аварии и др. подобни. Упражнението ще се проведе от 11:00 до 13:00 часа в местността Роженски поляни, параклис „Света Неделя”, област Смолян. От това място на открито ще работи любителската радиостанция, ръководеща упражнението, а кореспондентите ще бъдат по цялата територия на България, съобщи президентът на БФРЛ Виктор Ценков.

В организацията на събитието участват и кметовете на Смолян и Кърджали Николай Мелемов и Хасан Азис, съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Поканени са за участие представител на МВР, Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и специализирани екипи радиолюбители от Турция и Гърция начело с президентите на техните национални радиолюбителски организации. Европейският комисар г-жа Кристалина Георгиева ща бъде представена с член на екипа си. Ще присъстват и много български радиолюбители, начело с ръководството на БФРЛ.

След упражнението, от 14:30 часа ще се проведе дискусия за подходящите форми на сътрудничество между БФРЛ и съответните държавни и общински структури, имащи отношение към действията в аварийни ситуации. Ще бъде изслушан и опитът на турските и гръцки колеги в тази област. Ще бъдат оповестени резултатите от току-що приключилата в Цюрих, Швейцария Световна конференция ‘”Global Amateur Radio Emergency Communications”.

Вирни се горе