Работници искат освобождаването на директора на ученическото общежитие в Смолян, плашат с протести

Работници искат освобождаването на директора на ученическото общежитие в Смолян, плашат с протести

Стачкуват заради ученическо общежитие в Смолян

Колективът на ученическо общежитие“Васил Димитров“ в Смолян стачни действия, съобщи председателят на регионалния синдикат “Образование“ към КТ “Подкрепа“ Милко Пиперков.

„Днес започваме реалните стачни действия, както е по закон. Спираме работа за един час, а от вторник обявяваме безсрочни стачни действия, до момента, в който ни бъдат изпълнени исканията“, коментира Пиперков и уточни, че на този етап участват петима членове на колектива, предаде Дарик.

По думите му още в средата на месеца е била внесена декларация при директора на общежитието Живко Билянов, в която те настояват да им бъдат изплатени средствата за служебно облекло, които се дължат за период от четири години. „Де факто можем да претендираме само за последните три“, добави Пиперков. Според представителя на синдиката, директорът им дължи и т.н. добавки, за 24 – май, Коледа и началото на учебната година, които се равняват на една месечна работна заплата. „Това е първата стъпка, която сме предприели за стачни действия“, категоричен бе Милко Пиперков.

Напрежението в ученическо общежитие е от години, но ескалира, след като бе закрита базата в смолянския квартал “Райково”. В началото на месеца, част от колектива поиска оставката на директора Живко Билянов с подписка и се закани да предприеме стачни действия.

Вирни се горе