За 22-ри пореден път отбелязват “Пустовете” в читалище “Орфееви гори”

За 22-ри пореден път отбелязват “Пустовете” в читалище “Орфееви гори”

За 22-ри пореден път от възстановяване честването на народната традиция “Пустове”(“Сирни заговезни”)на 17 март, от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково ще организира и проведе общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на града,съобщиха организаторите.

На този ден благославяме за здраве и берекет всички наши съграждани в първия пролетен празник. В концертната програма ще вземат участие читалищни формации.

Ще лумне “Орада” (ритуален огън), която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички ни. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването ще изгорим символично “злото” (чучело). Обредността е свързана със стопанството и семейството. Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, на тая най-благородна човешка проява. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”

“Пустовете” на площадното пространство пред читалище “Орфееви гори-1870” продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

Вирни се горе