Пушката на Капитан Петко войвода ще води шествието за 3 март в Смолян

 Пушката на Капитан Петко войвода ще води шествието за 3 март в Смолян

Пушката на легендарния Петко Войвода ще поведе шествие на Сдружение „Родопски хайдути" за Националния празник 3 март тази година. Родопчани и гости на събитието, ще имат възможност да видят светинята, която се съхранява в Регионален исторически музей „Стою Шишков" в Смолян, благодарение на съдействието на директора на музея Таня Марева.

Секретар на отряда на Петко войвода през 1878 г. е бил свещеник Атанас Келпетков, секретар на отряда на Петко Войвода, който е свята личност за родопчани. Всяка година в деня на Националният празник, неговата пушка ще събира последователите на заветите и делата му, планират хайдутите от Смолян.

Редом до оръжието на Капитана, ще се нареди и Николай Петров, един от наследниците на родопския войвода Тодор Хвойнев от смолянското село Левочево. По традиция той носи неговата оригинална комитска носия и оръжия, съобщи председателят на сдружението Манол Ружинов.

Момчета от гайдарски състав „Капитан Петко Войвода", заедно с други гайдари, ще поведат шествието с едноименната песен за войводата. За празника членове на сдружението, наследници на борци за свобода, комити, родопски гайдари и тьожки кехаи, ще извадят семейните реликви, за да съживят духа на предците си.

В народни носии ще бъдат облечени и част от децата в Неделното училище при църквата Св. „Никола" в кв. Устово. Традиционните облекла са част от реквизита на Сдружението, благодарение на сем. Илия и Кина Бозови от Смолян, собственици на цех за изработване на традиционни български облекла и носии с типични шевици и орнаменти. Организаторите на празничното шествие планират да качат децата, които участват на автентична стара каруца, теглена от кон.

Нека родопчани в деня на Националния празник 3 март да изкарат вехтите носии на предците си, да облекат децата и да вземат участие в шествието в името на родолюбието, призовават от Сдружение „Родопски хайдути" и припомнят думите от емблематичната песен за Капитан Петко Войвода:

„Петко льо, капитанине,

Петко льо, командирине,

Яла са Петко остави от това пусто хайдутство … „

Вирни се горе