Проверяват аптеки през нощта и през почивните дни

Проверяват аптеки през нощта и през почивните дни

От началото на годината Изпълнителната агенция по лекарствата приоритетно извършва засилени проверки на аптеки и дрогерии през нощта и през почивните дни. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията д-р Евелин Благоев, на която бяха изнесени данни за дейността на агенцията през 2012 г. и основните насоки на работата през 2013 г., обясниха от пресцентъра на здравното министерство.

От извършените до момента проверки става ясно, че едни от най-честите нарушения като продажба на медикаменти по лекарско предписание без рецепта или без контрол от страна на магистър фармацевт, са регистрирани именно нощем и в почивни дни.

Само през м. януари 2013 г. са извършени 114 проверки в обекти за търговия на дребно като ръста в сравнение с м. януари 2012 е 36 на сто.

За цялата предходна година тези проверки са били 1 004 или около 83 месечно.

Отчетът на ИАЛ за 2012 г. сочи, че през годината са извършени 28 проверки на производители и вносители на лекарствени продукти и са издадени 833 сертификата в съответствие със сертификационната схема на Световната здравна организация. Направени са 114 инспекции на складове за търговия на едро. В резултат на извършените 1 004 проверки на аптеки и дрогерии са издадени 256 наказателни постановления. През годината са издадени 231 нови разрешения за търговия на дребно и 32 за търговия на едро с лекарствени продукти, и 84 разрешения за търговия на едро с медицински изделия.

Общата стойност на всички наложени глоби и имуществени санкции за установените при проверките нарушения са 567 750 лв.

Вирни се горе