Просветно дело в Широка лъка имало още преди 200 години

Просветно дело в Широка лъка имало още преди 200 години

Просветно дело в Широка лъка имало още преди 200 години, а не както се твърдеше до сега 185 години. За това свидетелстват нови документи и факти от архивите.

200 години просветно дело ще отбележи тази година Широка Лъка. Кметът на селото Васил Седянков заяви, че за тържественото честване на юбилея ще се създаде инициативен комитет.

„Датата се планира да е през юни. За патрон ще поканим премиера Бойко Борисов, както и министърът на образованието, депутатите от Смолянска област , кметът Николай Мелемов , представителите на обществените и културни институции. Това ще е и повод по настойчиво да искаме средства за възстановяване на първото класно училище до църквата в селото“, посочи Седянков. Досега селото тачеше като дата на начало на просветата си годината 1832.

Проучване на директорката на училището „Никола Вапцаров” Маруся Бочукова в Държавен архив – Смолян, доказва, че началото на образованието в селото се поставя през 1818 г. от първия учител Костадин Василев – Шоко. Открити са и архивни документи. От селото уведомили за откритието си Националния музей на образованието в Габрово. С официално писмо от 20 декември м.г. им отговорили, че тяхната проверка доказва също, че просветно дело в Широка лъка има от 1818 г. , но за година на откриване на училището се приема 1864 г.

„В неговата книга проф. Радичев пише: Имайки предвид написаното от Георги Узунски в книгата за Широка лъка, че неговият баща свещеноиконом Никола Узунски е учил четмо и писмо при първия учител в Широка лъка Костадин Шоко, стигам до извода, че това е станало приблизително през 1820 г. или дори преди това и че първият широколъшки учител най-вероятно е Костадин Василев Шоко, а не както досега се смяташе Атанас Григоров. Ние знаехме досега, че Атанас Григоров е събрал децата 1832 г. в частна къща Паламарчовската къща. В последвал разговор с г-н Радичев той каза: Много те моля, порови се в архива, трябва да има някакви архивни доказателства за това и те наистина се откриха!“, сподели Маруся Бочукова.

Седянков посочи, че днес на инициирана от него среща всички тези исторически подробности и доказателства са били оповестени пред началника на РУО в Смолян Мария Семерджиева, директора на РИМ „Стою Шишков” Таня Марева, свещеник Иван Марински, директора на музикалното училище Стоянка Тенова, медии, общественици и бивши кметове на селото.

Присъстващите са определили днешния ден паметен за Широка лъка. Освен организирането на юбилея те настояват да се постави и паметен знак за началото на просветното дело в селото.

Предстоят разговори за подобаващо отбелязване на достолепната годишнина – 200 години просветно дело в Широка лъка.

Вирни се горе