Прокуратурите в Смолян и Чепеларе разследват телефонни измами

Прокуратурите в Смолян и Чепеларе разследват телефонни измами

В Районна прокуратура-Смолян и в Районна прокуратура-Чепеларе са образувани две досъдебни производства за престъпления по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс(измама с цел набавяне на имотна облага) срещу Стефан Г., на 29 г. от Чепеларе, привлечен като обвиняем, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив. На 11 май 2015 г. той е поддържал заблуждение в 87-годишната Х. С., от с. Хвойна, че племенникът й е спечелил от гръцка лотария 600 000 лева, но му трябват пари, които да ги даде на негов приятел и той да ги пренесе от Гърция в България, с което я мотивирал да му даде сумата от 1 000 лева. С тези действия, извършени чрез обаждане по телефона, Стефан Г. е причинил вреда на Х.С., в размер на 1 000 лева.

На 26 май 2015 г. е поддържал заблуждения в 87-годишната М.Ч. от гр. Смолян, като по телефона се представил за племенник на име Стефан. Той заявил, че е на почивка в Гърция и е спечелил от лотария 60 000 евро и при пренасянето им през ГКПП ще се представят за лекарства, за което са нужни 1 900 лева. Сумата е била предадена в град Смолян, пред блока, където живее пострадалата жена.

Под ръководството на Районна прокуратура-Смолян и на Районна прокуратура-Чепеларе са извършени редица процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, разпознаване на лица, направени са искания до мобилните оператори за предоставяне на данни от телефонния трафик. Възложени са издирвателни мероприятия за установяване на съучастниците на Стефан Г. , който е с взета мярка “подписка”.

Вирни се горе