Прокуратурата внесе обвинителен акт за лихварство в съда

Прокуратурата внесе обвинителен акт за лихварство в съда

Окръжна прокуратура – Смолян внесе обвинителен акт за лихварство срещу обвиняемия Димитър Б. – на 44 години от град Мадан.

Мъжът е обвинен в това, че през периода 2000 год. – 2010 год. в град Мадан, без съответно разрешение по Закона за банките и Закона за кредитните институции, е извършвал по занятие банкови сделки, като предоставил 39 парични кредити в български лева на 10 лица, срещу задължение за връщане получените суми и договорената лихва.

Раздадени са кредити в размери между 2000 лева и 200 000 лева, на обща стойност 364300 лева, съобщи говорителят на прокуратурата Иван Спиров. Лихвата варира между 2 и 10 процента месечно, или от 24 до 120 процента годишно. От тази си дейност обвиняемият е получил значителни неправомерни доходи в размер на 345156 лева.

По искане на прокуратурата в хода на досъдебното производство, Окръжен съд – Смолян е наложил възбрана върху недвижими имоти и запор върху движими вещи собственост на обвиняемия.

За извършеното престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, каза прокурорът.

Вирни се горе