Програма на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян за честване на Празника на обединения град

Програма на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян за честване на Празника на обединения град

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян в партньорство с „Клуб Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян подготвят програма за честване на Празника на обединения град Смолян. Тя включва представяне на документалния филм „Кратка история на социалистическия реализъм“ със сценарист и режисьор Иван Георгиев – Гец, което ще бъде на 17 юни от 16.00 часа в изложбена зала на музея. То се осъществява в партньорство с НБУ-София. Филмът е носител на наградата на АКАДЕМИКА 21 на фестивала „Златен ритон“ 2012 и на Първа награда на VІ Международен фестивал за наследство – София 2013. Режисьорът – Иван Георгиев – Гец , операторът-Ивайло Пенчев и режисьора по монтажа – Стефан Бояджиев са номинирани за годишните награди на Филмова академия за 2012 г. Този документалния филм изследва в исторически план явлението „социалистически реализъм“. С много документи, архивни кинокадри, фотоси и анализи на процесите в изкуството се проследява зараждането, разцвета, упадъка и най-ярките проявления на този феномен. В него с болка и чувство за хумор се проследяват житейските драми на автори и изпълнители в България.

Филмът е разказ за условията, в които са работили поколения талантливи творци от всички изкуства, за това как културната политика на СССР доминира процесите у нас и в целия социалистически лагер. Документалният филм е продукция на СИНЕМАК в коопродукция с БНТ и с финансовата подкрепа на НФЦ-2012 година. Това съобщи Златка Петрова – зав. отдел “ВО“ при РИМ „Стою Шишков“ – Смолян

Другата инициатива от програмата е откриването на музейната изложба „Местни емблеми и гербове – памет, символи, идентичност“ от 17.30 часа в същия ден в музейните зали. Автор на изложбата е уредник Албена Чобанова. Тя представя три тематични модула с над 100 експоната. Акцент в първия централен модул ще бъдат емблеми и гербове на Община Смолян, на другите девет общини и кметства на Смолянска област. Проф. Димитър Серезлиев, който е родом от с. Чокманово, Смолянска община е автор на герба на Община Смолян и на други 13 емблеми и гербове на смолянски селища. А именно на: Баните, Чепеларе, Златоград, Неделино, Лъки, с. Широка лъка, с. Славейно, с. Смилян, с. Могилица, с. Арда, с. Чокманово, с.Полк. Серафимово и Левочево. Проф. Серезлиев предостави специално за изложбата оригинални проекти от личния си архив, за което от музейната институция изказваме голяма благодарност. Доц. д-р Стефан Серезлиев предостави авторските си проекти за гербовете на Община Доспат и на Козлодуй, на който също специално благодарим. Над 60 образци от градски емблеми и гербове, съхранявани в колекция „Фалеристика“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще бъдат експонирани в следващата тематична група. Третият модул ще съдържа авторски проекти на емблеми и гербове и творческите биографии на проф. Кирил Гогов и проф. Димитър Серезлиев. Специално за изложбата бяха предоставени материали от всички смолянски общини и кметства. Също така и от други общини и кметства от България, като Кърджали, Бургас, Кюстендил, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Поморие, Ново село и др. Изложба „Местни емблеми и гербове – памет, символи, идентичност“ е предназначена както за историци, хералдици и художници, така и за масовия музеен посетител. Темата за градската хералдика е провокираща и дава възможност за бъдещ показ на изложбата с обогатени нови съвременни образци на селищни гербове.

Вирни се горе