Програма „Еразъм” осигурява 4-месечно обучение в чужбина

Програма „Еразъм” осигурява 4-месечно обучение в чужбина

Общо 11 студенти и 8 преподаватели от Филиала на Пловдивския университет в Смолян ще могат да се възползват от възможностите, които дава Програма „Еразъм”. Това стана ясно на провелата се във Филиала информационна среща, на която университетският координатор по програмата доц. дфн Елена Николова представи студентските мобилности, предвидени за втория семестър на академичната 2013/2014 година. На базата на сключени договори между Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски” в Смолян и четири висши училища – Университета в Залцбург, Демокритовия университет в Комотини, Университет „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин и Тракийския университет в Одрин, български студенти ще могат да заминат за Австрия, Гърция, Полша и Турция. Там те ще се обучават в рамките на четири месеца в областта на педагогиката, съвременни езици на ЕС, бизнес администрация, туризъм. Студентите ще имат лекционни курсове, а положените от тях изпити ще се признават в България. Затова едно от основните изисквания към кандидатите е да владеят много добре езика, на който ще се осъществи обучението в приемащата страна.

Във всеки един от чуждите университети студентите по Програма „Еразъм” са много добре приети, осигурява им се общежитие, а отпуснатата по програмата субсидия покрива голяма част от разходите им.

Срокът за кандидатстване е различен за различните университети – за Полша е 30 октомври т.г., за Турция – 10 декември т.г., за Австрия – 31 декември т.г. В края на октомври ще стане ясно и дали има останали незаети места от другите факултети на Пловдивския университет, за които също ще може да се кандидатства, каза още доц. Николова.

Във всеки един от четирите чуждестранни университета през втория семестър ще отидат и по двама преподаватели от Филиал – Смолян. Там те ще водят лекционни курсове в рамките на една седмица. Програма „Еразъм” ще продължи и през следващите пет години, като за студентската и преподавателска мобилност отново ще бъдат сключени договори с чуждестранни университети, допълни още доц. Елена Николова.

Вирни се горе