Професор от Холандия прави физико-биологичен институт в Момчиловци

Професор от Холандия прави физико-биологичен институт в Момчиловци

Професор Мейс Мюлер от Холандия ще прави физико-биологичен институт в родопското село Момчиловци

Мейс Мюлер е познат на родопчани отдавна. Той има колекция от гайди и може да свири стотици български песни. От години участва в традиционното надсвирване в родопското село Гела през август и често заема призовите места. Съпругата му Селин пък пее великолепно родопски песни. На фолклорен фестивал в Брюксел се запознава с гайдаря Стефан Захманов от смолянското село Соколовци. „Веднага се сприятелихме и той стана моят учител”, разказва Мейс. Оттогава той посещава често Родопите и гостува на известният гайдар, с когото го свързва дългогодишно приятелство.

Мейс Мюлер е уважаван учен, асоцииран професор в университета във Вагенинген, Холандия. Преподава биология и биофизика, публикува в научни издания и води докторати на студенти. Преди 6 години заедно със съпругата си Селин купуват къща на 3 етажа в смолянското село Момчиловци и тъй като са пред пенсия решават да карат старините си тук. Правят основен ремонт и в края на 2008 г. се нанасят. Симпатичните холандци са влюбени в Родопите и споделят, че най-добре се чувстват в къщата си в Момчиловци, където посрещат близки от Холандия, приятели и съседи. Миналата година пристига тир с цялата му лаборатория от университета във Вагенинген. До една година професора смята да осъществи отдавнашна своя мечта – да създаде легализиран институт по биофизика в Момчиловци. Той иска да чете лекции в Пловдивския университет или в Смолян. През следващата година ще пише публикации и ще работи по два проекта, които ще финансира сам, разказа Мейс специално за Smolyannews.com.

От пет години сме официални жители на България и почти българи, но нямаме ЕГН. Оставаме холандци заради пенсиите, а и страната ни вече не дава двойно гражданство, обяснява съпругата му Селин.

От 10-годишен Мейс свири на пиано и радва приятелите си с великолепни изпълнения на Шопен. Голямата му любов обаче си остава родопската каба гайда. От два месеца Мейс и Селин са в Момчиловци и карат шофьорски курсове, за да може догодина да пътуват из България. Тук ще посрещнат Коледа и Нова година, отново с много приятели и гости.

Вирни се горе