Проекти на с.Селча и с.Загражден сред отличените в конкурс на земеделското министерство

Проекти на с.Селча и с.Загражден сред отличените в конкурс на земеделското министерство

Суворово, Гулянци, Чавдар и Батак спечелиха първите места в конкурса за Община на 2012-а година по Програмата за развитие на селските райони.

Суворово заслужи приза в категорията „Инфраструктура” със своя проект за изграждане на спортно-възстановителен и културен комплекс в града. Второто място е за община Лъки с проекта за модернизация на Младежкия дом и поставянето на слънчеви панели, а третото е за община Калояново за създаването на културен център в с. Житница.

В категорията „Обновяване и развитие на населените места” първото място е за Гулянци с проекта за благоустрояване на площадите в селата Милковица, Дъбован, Крета, Загражден, Искър, Сомовит, Шияково и Ленково. На второ и трето място бяха отличени ВиК проектите на с. Кесарево, община Стражица, и на с. Селча, община Девин.

Община Чавдар заслужи първото място в категория „Туризъм” с изграждането на археологическия парк „Тополница” в местността „Св. Петка”. Подгласници са Сливница с проекта за екопътека, места за отдих и информационен център в с. Алдомировци” и Ивайловград с проекта за изграждането на постоянна изложба на етнографското наследство и природните забележителности с прилагане на аудио-визуални компютърни умения”.

В последната категория „Местна инициативна група” победител е община Батак с проекта „Местна инициативна група Терра Бесика – Батак и Ракитово”. На второ и трето място са Стражица с проекта „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на потенциална МИГ-Лясковец-Стражица” и община Харманли с проекта „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на потенциална местна инициативна група на територията на община Харманли”

Конкурсът „Община 2012" е организиран от Министерството на земеделието и храните и се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Журито е избрало 12-те най-добри проекти измежду 38 общини и 80 проекта. Критериите са целесъобразност на проекта, въздействието му върху природата, начина на живот и икономиката на региона, прилагането на иновативен подход, повишаване качеството на живот на хората, размерът на усвоените средства и цялостната промяна в облика на населеното място, обявиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Вирни се горе