Президентът се срещна с нашата Златина и останалите атлети от Спешъл Олимпикс

Президентът се срещна с нашата Златина и останалите атлети от Спешъл Олимпикс

Президентът Росен Плевнелиев се срещне с нашата Златина и останалите български атлети от Световните зимни игри „Спешъл Олимпикс” в Пьонгчанг, Южна Корея, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Шестима атлети с интелектуални затруднения на възраст от 9 до 37 години представиха България на десетото издание на Световните зимни игри, което се проведе от 29 януари до 5 февруари в Пьонгчанг. Спортистите донесоха на страната ни 12 отличия в пет дисциплини – шест златни, един сребърен и два бронзови медала. Нашата Златина Дерменджиева спечели златен медал и бе най-малката участничка в състезанията.

Надявам се всички институции да подкрепят Декларацията за достъп до спорт, чрез което да се разшири и да се гарантира възможността на хората с интелектуални затруднения да спортуват целогодишно. Това е заявил президентът на срещата с българските атлети, участници в Световните зимни игри „Спешъл олимпикс”, с техните ръководители и с организаторите на Игрите за България, обясниха от пресцентъра на община Смолян.

Шестима атлети с интелектуални затруднения, които представиха страната ни на десетото издание на Световните зимни игри са: Александър Кенанов, Златина Дерменджиева, Симона Костова, Янко Апостолов, Генадий Стоицов и Бенита Петрова. „Всеки има своя талант, но трябва да получи възможност да успее и да се развива”, каза още държавният глава. Световните зимни игри „Спешъл олимпикс” насърчават спорта за деца с увреждания като подход за социално включване, подчерта държавният глава. „Вие сте пример за подражание заради силата на духа си и заради високия морал, на който целият свят се възхити”, обърна се президентът към атлетите. По думите на държавния глава, българските атлети показаха, че независимо от даденостите и възможностите си, всеки може да бъде за пример, да успее и да бъде повод за гордост.

Вирни се горе