През новия творчески сезон на ансамбъл „Родопа” ще гледаме спектакъла „Нощ на фолклора”

През новия творчески сезон на ансамбъл „Родопа” ще гледаме спектакъла „Нощ на фолклора”

През новия, 57 –ми, творчески сезон на ансамбъл „Родопа” ще бъде реализиран нов спектакъл с работно заглавие „Нощ на фолклора”, съобщи гл. художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров. Тази негова идея за фолклорно шоу се е появила вследствие на последната им репетиция през миналия сезон, в която е успял да види наличието на много красиви костюми от различни фолклорни области и на толкова неизползвани и непоказвани до момента неща, които могат и са задължени да покажат на публиката.

Новият творчески сезон ще е натоварен и амбициозен като предходния и развитието на ансамбъла ще бъде в две насоки. Първата е традиционният фолклор като ще продължават да откриват неоткрити досега певчески форми. Втората насока е фолклорна лаборатория „Родопа“, а зад това наименование се крият идеите му за развитие от леки до по-сериозни експерименти. „И тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите формации, т.е. записи в националното радио на хора и оркестъра, концертни програми, които са основно насочени с изявите на хора и на оркестъра”, посочи Петров.

През последните години ансамбъл „Родопа“ е обновен, възроден и пише своята нова история, обобщи художественият му ръководител. Той посочи няколко факта, които говорят красноречиво за възхода на ансамбъла. „Само от последния творчески сезон имаме 34 големи участия, реализирани с над 70 000 лева приходи. Наложи своето присъствие в цялата страна, не само с уникалния спектакъл „Невястата“, за който отзивите са страхотни и всички го признават. До този момент над 10 000 души гледаха „Невястата“, като ние сме представяли този спектакъл само в една трета от градовете, в които имаме намерението той да достигне“, каза Петров. Представен е в Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Балчик, Добрич, Поморие, Враца, в Козлодуй, в София в НДК. В Смолян пък е поставен недостижим рекорд по посещаемост. „Рекордът, който не е правен от никого до този момент – шест пълни зали в РДТ, пред нашата смолянска публика е нещо, което не е постигано от нито една творческа формация до този момент. Това са над 4 000 души, само в нашия град. Като прибавим всички останали концерти и участия в страната и по покана от неправителствени организации и помощи с концертни участия с благотворителна цел, ансамбъл „Родопа“ разкрива в целия си блясък своето лице“, уточни художественият ръководител. По неговите думи този успех се дължи и на помощта, която получават от Община Смолян.

34 големи участия на ансамбъл „Родопа“ при 52 седмици в годината е красноречив знак, че нещата вървят в правилната насока. Това каза при откриването на новия сезон на ансамбъл „Родопа“ зам.-кметът Марин Захариев. По думите му приходите, които са имали през миналия творчески сезон показват, че ансамбълът е работеща структура. Той пожела на целия екип успешен нов сезон.

Вирни се горе