Преображение Господне

Преображение Господне

Преображение Господне се чества от първите векове на християнството. На този ден според Светото писание Иисус Христос укрепява вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. Той се явява в небесната слава пред трима от тях – Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, до него се появяват двама мъже “сияещи от светлина” – Мойсей и Илия и беседват с него. Светъл облак осенява всички и се чува глас: “Този е моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!” Иисус моли учениците си никому да не разказват за случилото се – до възкресяването му от мъртвите. Когато видят Своя Учител опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че Той наистина е Син на Небесния Отец. На Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) – “Освещаване на гроздето”. Според легендата юдеите старателно изучавали пророчествата на Исус Христос, но превратно тълкували техния смисъл, като мислели, че Месията ще ги освободи от робството на чужденците, ще ги възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за светски изгоди. Дори и самите апостоли не били далеч от такива земни помисли, макар да повярвали, че Исус е очакваният Месия. Надявали се, че Христос ще възстанови израилското царство, спорели кой сред тях е по-велик, не могли да приемат, че Исус Христос, Синът Божий и Спасител на света, ще понася страдания и унижения от людете. В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) – “Освещаване на гроздето”. Бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се преобръща – върви към есента и студа.

Вирни се горе