Премиерът в Неделино: Има средства по европейски програми и общините трябва да кандидатстват

Премиерът в Неделино: Има средства по европейски програми и общините трябва да кандидатстват

Има средства и общините могат и трябва да кандидатстват по европейски програми, заяви днес в с.Тънка бара, община Неделино премиерът Марин Райков. Както съобщихме министър-председателят днес е на посещение в община Неделино. В селото е по покана на кмета на общината Стоян Беширов и жителите на пострадалите селища от многократните наводнения в края на миналата и началото на тази година.

Неделинското село Тънка бара посрещна премиера Марин Райков с аплодисменти, букети и благодарствен плакат. Хората бяха признателни на Райков, заради отпустатите 319 000 лв. за укрепването на свлачището, застрашаващо къщите на 70 човека. Евакуираното, от близо три месеца, семейство Петрови показа пропукания си дом на Райков. Министър-председателят огледа и новите свлачищни процеси, активирали се ден преди визитата му.

„За мен най-важно е да остраним първоначалната причина. Когато го направим вече ще можем и да планираме какви действия можем да предприемем по-нататък. Все още ми е много рано да ви кажа. Очевидно трябва да се направят проекти, трябва да се направи план-сметка. Важното е да спасим тези къщи, които все още са обитаеми”, каза Райков. Според него един от проблемите е, че в България има големи бели петна на картата, където европейски програми почти не се реализират.Такова е село Тънка бара.

„Имаме амбицията да ги премахнем. Това не е приемливо, ние трябва да отворим всички региони към тези програми, да вникнем в логиката на процедурите и да започнем да реализираме средствата. Има достатъчно средства и за следващия програмен период и не би трябвало да има община, която да остане бездейна по отношението на усвояване на европейски средства”, каза още служебният премиер.

Той коментира и скандала с временното отстраняване на директора на ГДБОП гл. комисар Станимир Флоров с думите: ”Ще ви изненадам. Там където вие виждате скандал, аз виждам действаща демокрация. Процедурата все още не е облечена в обвинение. Нека бъде формулирано обвинението да видим какви са аргументите и тогава ще съдим хората. Дотогава действа презумцията за невинност. Темата е изключително безпокоителна, но МВР ще продължи да бъде подкрепяно и от правителствто, и от държавата, защото е един от стълбовете на демократична България”.

Вирни се горе