Преизбраха Неджми Дъбов за Районен мюфтия на Смолян

Преизбраха Неджми Дъбов за Районен мюфтия на Смолян

На 16.05.2011г. в Киносалона на Планетариума в гр. Смолян се проведе Районна мюсюлманска конференция, свикана с Решение № 2 от 05.05.2011г. на Висшия мюсюлмански съвет,съобщи Рудозем днес. На Конференцията присъстваха 57 имами от десетте общини на областта, които единодушно избраха за кандидат мюфтия Неджми Дъбов, изпълняващ длъжността до настоящия момент. Официални гости на събитието бяха Главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, Районния мюфтия на област Пазарджик Абдуллах Салих и Районния мюфтия на област Благоевград Айдън Мухаммед.

Преди същинската част на Конференцията, Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи направи приветствие и наставление към имамите да бъдат още по-дейни и отговорни в изпълнение на поетите от тях задължения, като подчерта, че е необходимо по всяко време да бъдат максимално всеоддайни в призоваването към ислямската религия. Главният мюфтия отбеляза, че след легитимацията на ръководството на Мюсюлманското изповедание в България, работата на имамите и всички структури в Изповеданието ще бъде още по-трудна и отговорна, защото критиките и опитите за възпрепятстване развитието на Исляма ще продължат, макар и под друга форма.

Районният мюфтия на област Смолян Неджми Дъбов, от своя страна, изнесе доклад за дейността на мюфтийството под негово ръководство, като запозна делегатите с постигнатото през последните три години и начерта приоритетите и задачите за изпълнение през следващия мандат. Като изключително постижение Районния мюфтия изтъкна предстоящото изграждане на нова административна сграда на мюфтийството, което е прецедент в историята на Изповеданието след демократичните промени.

В Комисията по предложенията имамите от общините Златоград, Девин и Доспат, както и отделни имами депозираха кандидатурата на досегашния Районен мюфтия Неджми Дъбов. Предложението им се подкрепи и от делегатите на всички останали общини. Редица имами се изказаха в негова подкрепа, като мотивираха решенито си, изразявайки задоволство от начина му на управление и постиженията, които е постигнал за единството и развитието на мюсюлманската общност в Родопите, както и за възвръщане доверието към Институцията.

След като не постъпиха други кандидатури за длъжността Районен мюфтия, имамите, като религиозни водачи на мюсюлманите по населени места, изразявайки тяхното желание и вот, единодушно подкрепиха кандидатурата на Неджми Дъбов за Районен мюфтия на област Смолян.

Вирни се горе