Предвиждат целеви средства около 550 хиляди лева за НАО „Рожен”

Предвиждат целеви средства около 550 хиляди лева за НАО „Рожен”

„Мога със задоволство да отбележа, че в Закона за държавния бюджет за 2017 година се предвиждат целеви средства около 550 хиляди лева за НАО „Рожен”. Тези средства са определени на базата на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и съоръженията, в които те са разположени.” , и тази добра новина сподели на пресконференцията областният управител Недялко Славов, като отбеляза: „Разбира се, не можем да се радваме преди закона да е излезнал от Народното събрание в окончателен вид, но е важно, че в проектозакона тези средства са предвидени, което гарантира на 99% приемането им. Разговаряме и за един втори етап на финансиране, който е свързан с обновяване на социално-административните сгради и битовите помещения. Проектът предвижда енерго-ефективни мерки и е на стойност 1 800 000 лв., но за това говорим на по-късен етап.”

„Аз лично от 20 години работя в Обсерваторията и искам да кажа, че за първи път се случва да имаме толкова добра комуникация, каквато имаме през последната година и половина с областна управа в Смолян. Всички тези добри взаимоотношения, явно са дали добър резултат.”, коментира директорът на НАО „Рожен” Никола Петров. „Това, което мога да изкажа, е една искрена благодарност за това, което се случва изобщо като отношение на действащото управление в момента. Досега такова нещо не се е случвало в Обсерваторията и до този момент не сме имали толкова добри взаимоотношения с управляващите.”

Никола Петров изказа и благодарности към ОПУ-Смолян за навременната намеса във всяко едно отношение при затруднено предвижване в зимни условия, като в заключени допълни: „Много благодаря, за това което се случва, за първи път!”

За постигането на тези добри новини за Обсерваторията областният управител Недялко Славов и екипът му от Областна администрация Смолян положиха не малко усилия. На последното заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, проведено в гр. Хисаря на 09 и 10 септември 2016 г., по инициатива на областния управител на Смолянска област – Недялко Славов беше включена точка: Актуални въпроси за развитието на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.

По тази точка Славов изрази становище, че НАО „Рожен“ е ключов научен институт, който провежда научни изследвания в различни сфери, включително и свързани с глобалните екологични промени. Изследванията са с високо качество и звеното има много голям авторитет в международен план. НАО „Рожен“ е атрактивна и като туристическа дестинация. Дейността на Обсерваторията и персонала са поставени на изпитание, поради недостиг на финансови средства.

Той поясни, че обсерваторията е второстепенен разпоредител, а първостепенен е БАН. Състоянието на дълготрайните материални активи и най-вече на телескопите е окаяно. Необходими са спешни мерки за подобряване на материално-техническата база и за апаратурата. Във връзка с това областният управител на област Смолян предложи да бъде осигурено целево финансиране за обновяване на сградния фонд, независимо дали през бюджета на община Чепеларе или област Смолян.

Славов поясни, че Областна администрация Смолян се е интересувала за възможностите за кандидатстване към Министерството на енергетиката. Той информира, че е необходимо съгласие на първостепенния разпоредител и допълни, че за този обект Областна администрация Смолян е съгласна и друга институция да бъде бенефициент стига юридически да бъде оформено и гарантирано, че НАО „Рожен“ ще получи средства.

На база на аргументите на областния управител Недялко Славов, Регионалния съвет за развитие на Южен централен район подкрепи неговите искания за осигуряване на финансови средства на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и/или от други финансови източници за ремонт и обезпечаване на нормална и устойчива работа на Обсерваторията. Беше взето решение и да бъдат изпратени писма до БАН с настояване за осигуряване на средства за подобряване на материално-техническата база на НАО „Рожен“, както и до управляващият орган на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., в което да се обясни за проблема и да се поискат средства.

Решенията бяха подкрепени единодушно от всички членове на РСР на ЮЦР. В резултат на поставените въпроси беше проведена среща в МФ, на която беше защитен първоначален транш от 540 000 лв. целеви средства за НАО „Рожен”, включени в проектобюджета за 2017 г.

Вирни се горе