Предвидени са 63 860 броя ваксинални примамки срещу бяс на диви хищници за област Смолян

Предвидени са 63 860 броя ваксинални примамки срещу бяс на диви хищници за област Смолян

Вчера под председателството на областния управител инж. Димитър Кръстанов се проведе заседание на Постоянната областна епизоотична комисия /ПОЕК/ във връзка с реализацията на Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс от територията на цялата страна чрез орална ваксинация на диви хищници. Програмата бе детайлно представена от д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Ваксинацията ще бъде извършена по въздух, като ще се избягват населените места и водните обекти. В област Смолян ще бъдат покрити 3 193 кв. км. Предвидени са общо 63 860 бр. ваксинални примамки за региона.За целта ще бъдат организирани срещи с ръководствата на ловните дружества и ловните и горски стопанства към ИАГ, на които ще бъдат запознати с програмата за орална ваксинация на лисиците срещу бяс и вземането на проби от отстреляни здрави лисици и съмнително болни от бяс диви и домашни животни. В срок до 31 май 2014 г. ще се проведе и информационна кампания на територията на областта, която ще бъде съпроводена с разпространяването на листовка съдържаща сведения за заболяването.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите ще пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ, ще се изпълнява през следващите пет години. Тя се одобрява всяка година от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация.

Вирни се горе