Представят сборник на акад.Георги Марков

Представят сборник на акад.Георги Марков

Община Смолян и Регионален исторически музей „Стою Шишков“ организират представяне на сборника “100 ГОДИНИ БАЛКАНСКА ВОЙНА – 100 ГОДИНИ СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ 1912-2012” пред смолянската общественост днес от 17,30 часа в сесийната зала на община Смолян.

Сборникът включва студии и доклади от Националната научна конференция, посветена на 100-годишнината от освобождението на Родопите, провела се в Смолян от 15 до 17 октомври 2012 година под научното ръководство на акад. Георги Марков. Негови са „Предварителните думи“, които въвеждат читателя в съдържанието на сборника. Изданието, което включва 28 научни разработки от 32 автори, с резюмета на английски език, получи висока оценка.

„Предлаганият на българската общественост сборник с приносите от Националната научна конференция в Смолян трябва да бъде разлистен с увереността, че 100 години след освобождението на Родопите е възможно да се открият нови факти и да се осмисли по нов начин това славно разделно събитие в новата българска история. Разбира се, разискванията по отделни въпроси ще продължат. Думата на професионалните историци „тежи“ достатъчно, за да бъде чута и разбрана от сънародници и чужденци“ – пише в своето въведение уважаваният историк. Родопите са стратегически театър на военните действия през есента на 1912 година и в този смисъл българската историография е в дълг към темите, които само на пръв поглед имат отношение към краезнанието, но всъщност са с национална значимост, смята акад.Георги Марков.

Организаторите отправят покана към смолянчани да посетят проявата.

Вирни се горе