Представят резултатите по проект, свързан с археологически проучвания край Гела

Представят резултатите по проект, свързан с археологически проучвания край Гела

Закриваща конференция по проект “Изследване, консервация и популяризиране на тракийска крепост Градище и ранно византийска базилика, Гела, Западни Родопи, България” ще се проведе на 30 април от 10.30 ч. в х-л “Кипарис Алфа” в Смолян. Проектът е изпълнен от Фондация „Развитие на индустриалното, културно и природно наследство” в партньорство с Националния Археологически Институт, Института по тракология към БАН и РИМ в гр. Смолян, съобщи Петко Николов, ръководител на проекта.

Проектът е финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. На конференцията ще се представят резултатите от изпълнението му.

Досега е извършено археологическо проучване, консервация, експониране и популяризиране на два археологически обекта с изключително културно – историческо значение – тракийската крепост «Градище», важен пункт по използвания хилядолетия трансродопски път, свързващ Средиземноморието с вътрешността на Балканския полуостров и откритата в с.Гела ранно- византийска базилика, датирана 4-6 век, обясни Николов.

И двата обекта имат голямо значение за изясняване историята на Родопите за продължителен период от време между ІІ хилядолетие пр.Хр.и VІ в.н.е. Ранно- християнската базилика е свързана с дейността по окончателната християнизация на тракийските племена в Родопите. Издигната е като част от голям комплекс,който е играл важна роля в приобщаването на местното население към християнската религия. Намира се в местността Манастира в с. Гела на 1485 м надморска височина и е с размери 30 х 14,80 м. С тези си значителни размери, сградата показва голямото значение, което е имала като най-голяма раннохристиянска църковна постройка в Средни Родопи. Тя е изградена около края на ІV- началото на V век. Базиликата е проучена от доц.д-р. Маргарита Ваклинова и става известна за науката през 1967-71 г. С археологическото допроучване на още неразкрити нейни части и новите данни за строителната през 2010 г., изпълнено в рамките на проекта, се приключи цялостното разкриване на този изключително интересен архитектурен паметник. Запазените стени на християнския комплекс са консервирани – сериозна стъпка към запазването и експонирането им с цел социализацията на пространството на комплекса. Поставени са и информационни табели на български и английски език. Това превръща базиликата в интересен туристически обект, който ще привлича почитателите на културния и религиозен туризъм от България и чужбина.

Вторият обект проучен в рамките на проекта е не по-малко интересен за посетителите, каза още ръководителят на проекта. Това е разположената на най-голяма надморска височина в страната, а вероятно и на Балканския полуостров тракийска крепост. По площ тя е и най-голямата в Родопите. Крепостта „Градище” е разположена на 3,5 км югозападно от с.Гела. Тя е била отбранително съоръжение, изградено на терен с голяма денивелация и надморска височина от 1850 м до 1875,50 м. Това е най-добре запазената в Родопите, но и трудно достъпна тракийска крепост.

Научен ръководител на проекта е доц.д-р. Маргарита Ваклинова, от Археологическия институт към БАН, консултант по историческата част е проф. Валерия Фол от Института по тракология към БАН и археолозите от РИМ в гр.Смолян – Дамян Дамянов и Николай Бояджиев.

Вирни се горе