Представят документалния филм "Залък за утре" посветен на поп Кенев

Представят документалния филм "Залък за утре" посветен на поп Кенев

По повод 18 юни – Празника на обединен Смолян и 95-та годишнина от рождението на известния родопски свещеник Константин Канев в РИМ „Стою Шишков”ще бъде представен документалния филм „Залък за утре” с автор проф. Людмил Христов.

Свещеник Константин Канев е виден родоизследовател и общественик с изключителни заслуги към проучването и популяризирането на бита, културата и фолклора на родопските българи.

Автор е на селищната монография „Миналото на село Момчиловци”(1975), която е сериозен принос към историята на Средните Родопи. Издава сборниците с разкази и легенди „Родопски сказания”(1983) и „Юдина ела”(1988). Дългогодишен сътрудник на сп. „Родопи”. За изследователската и обществената си дейност е награждаван с редица държавни отличия. Носител е на званието „Почетен гражданин на Смолян”(1998).

Участници от театралната школа към Обединен детски комплекс – Смолян ще представят част от творбите му включени в сборника „Родопски сказания”. Представянето е на 18 юни от 16.00 часа в Изложбената зала на музея.

Вирни се горе