Представиха проект „Овластяване за достоен живот"

Представиха проект „Овластяване за достоен живот"

Днес 14.11.2014г. Дружеството за разпространение на знания – Смолян проведе пресконференция по проект BG 05/868 „Овластяване за достоен живот" по Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014г.

Ръководителя на проекта Цветанка Генчева информира присъстващите за целите, дейностите и очакваните резултати.

Неговата продължителност е 12 месеца.

Общата стойност на проекта е 49 924,50 евро, от които 44 929,50 евро е размерът на безвъзмездната финансова помощ от Програмата, а останалите средства в размер на 4 995, 00 евро са собствен принос на ДРЗ-Смолян. Целева група на проекта са възрастни хора в предпенсионна и пенсионна възраст от десет малки села в община Смолян и членовете на сдружението. Ползватели на резултатите на проекта са местната общност, заинтересовани страни.

С проекта Сдружението си поставя за цел да се овластят 30 представители на общността от десет села в общината. Ще се търси съдействието на кметовете и кметски наместници, на местните читалища и пенсионерски клубове за провеждане на срещи в селата Арда, Могилица, Смилян, Соколовци, Левочево, Момчиловци, Търън, Виево, Петково и Славейново, на които ще бъдат издигнати тези лидери на местните общности. Те ще бъдат обучени за водене на застъпническа кампания, като ще бъдат моторът и активен участник на дейностите –проучване за нагласите и проблемите на общността сред своите съселяни, срещи и кръгли маси, формиране на Застъпнически съвет. Предвидена е широка информационна кампания, изготвяне и разпространение на информационна и рекламни материали. Дейностите и резултатите от проекта ще допринесат за социалната активност на възрастните хора в малките населени места в община Смолян. Като резултат очакваме да нарасте социалният капитал и да се увеличат ресурсите на гражданското общество в община Смолян.

Вирни се горе