Представиха книгата на Сийка Куклева „Табаковия род“

Представиха книгата на Сийка Куклева „Табаковия род“

Род род не храни, но тежко, който го няма

Автор Мария Костадинова

На 19 април/четвъртък/ в читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян се проведе мило тържество, на което бе представена книгата на Сийка Куклева „Табаковия род“.

Присъстваха много гости, близки, роднини, внуци, правнуци. Авторката Сийка Куклева е написала тази книга с много любов и признателност към техните потомци. Тя изучава произхода, корените и целия състав на родовете. Събира биографии на обществено по-интересни личности, анализира по-основните родови белези и приноса на отделните представители на рода.

Началото е поставено през 1720 год. с раждането на Тодор Христов. Потомците смело преминавали през столетните бури на времето, активно участвали във войните за национално и духовно освобождаване на родопския край, отстоявали и запазили българския дух. Снимковия материал е използван с цел да се запознаят наследниците визуално с предците – как са изглеждали и как ни гледат от снимките.

Потомците на Табаковия род вземат участие в построяването на църквата „Св. Георги“. В първоначалното училище „Екзарх Йосиф І“ учат и завършват 72 деца от рода на Тодор Христов. След освобождението на Смолянско през 1912 год. учителстват представители от Табаковия род. В една от статиите е открито първото читалище в Пашмакли /дн. Смолян/.

А на сцената на читалище „Христо Ботев-1871“ развиват своите артистични и музикални таланти четири поколения от този род. Поздравления към Сийка Куклева направиха: правнука Иван; роднини от потомците на Табаковия род; от Историческия музей; от гостите на срещата; музикалният състав „Ат. Капитанов“ при читалището; от зам. председателя г-н Георги Падешев.

Една мила и сърдечна жена, с много обич и топлина в очите, сгря сърцата на всички присъстващи, които я дариха с цветя.

Миналото е потребност на всеки човек. Никой не може да се откъсне от, така както дървото не съществува без своя корен. Дълбок корен, яко дърво.

Вирни се горе