Предприемат мерки за недопускане на инциденти по абитуриентските балове

Предприемат мерки за недопускане на инциденти по абитуриентските балове

Във връзка с нормалното протичане на предстоящите абитуриентски балове и с цел предотвратяване на инциденти и пътнотранспортни произшествия с абитуриенти, ОД МВР – Смолян е предприела редица мерки. Още в началото на месец април ОД МВР – Смолян, съвместно с РЗИ – Смолян, стартира кампания за провеждане на беседи с абитуриентите, с цел заостряне на тяхното внимание по отношение на стриктното спазване на правилата за движение по пътищата, като особено се набляга на трагичните последствия от шофирането след употреба на алкохол и шофирането под влияние на силни емоции, съобщи шефът на полицията комисар Кирил Хаджихристев. Служители на сектор “Пътна полиция” – Смолян и техните колеги от Районните управления “Полиция” в региона, заедно с инспектори от РЗИ – Смолян се срещнаха и разговаряха с дванайсетокласниците от всички училища в област Смолян. На абитуриентите беше излъчен филмът “Животът е с предимство”, предоставен от Министерството на здравеопазването.

Провеждат се срещи с ръководствата на учебните заведения, като се уточняват датите на изпращане на абитуриентите, датите на провеждане на баловете, заведенията, в които ще се празнува, маршрутите за предвижване и др., обясни още комисар Хаджихристев.

Във връзка с опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на мероприятията, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие около учебните заведения и около местата, определени за празнуване.

Уточняват се датите на тръгване и завръщане на организирани екскурзии в страната и чужбина, както и ръководителите, транспорта и маршрутите. Провеждат се срещи със собственици, наематели и ползватели на питейни и увеселителни заведения и средства за подслон, където ще пребивават абитуриенти и се извършват инструктажи на персонала.

От полицията дадоха и практически препоръки за предотвратяване на нещастни случаи по време на празниците на абитуриентите.

Най-често нещастни случаи – пътни злополуки с абитуриенти и техни приятели, през изминалите години са ставали по време на пътувания непосредствено след абитуриентските балове и във вечерните и нощните часове през следващите дни.

За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържествата.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

  1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.

  2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения – показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, викове и пр. Рисковете се подценяват в голяма степен. Вие – абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви пред опасност от тъжен провал.

  3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от наразумни действия.

  4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

  5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

  6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, оттам да ви откарат с автомобил хора, които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.

  7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. По-добре е да не се съгласявате с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания и Вие в най-голяма степен може да въздействате!

  8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

  9. Ако Вие – абитуриентът, шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и за демонстриране на пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Вирни се горе