Преди събора на Лекарския съюз, д-р Андрей Кехайов попита колегите си от региона за проблемите в системата

Преди събора на Лекарския съюз, д-р Андрей Кехайов попита колегите си от региона за проблемите в системата

Преди провеждането на събора на Лекарския съюз, който ще бъде на 19, 20 и 21 октомври, д-р Андрей Кехайов-експредседател на БЛС и настоящ президент на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на Сдружение „Български лекар” проведе срещи с лекари в няколко общини на Смолянска област.

На предстоящият събор на съсловната организация, д-р Кехайов ще участва като делегат от Смолянска област. На проведените срещи с колеги в Мадан, Рудозем и Златоград, както и с д-р Апостолова в Девин присъстваха около и над 90% от лекарите. Те бяха предвидени от мен преди лекарския събор, за да мога да изразя мнението на събора от името на лекарите от Смолянска област, а не от мое име, обясни днес на пресконференция д-р Кехайов.

Всички те оформиха обобщени точки със своя подпис и аз ще взема отношение на събора, говорейки за истинските неща, проблемте и за безучастието на БЛС и неговото ръководство в това да осъществи адекватна защита на лекарите, да осъществи адекватно отношение по проблемите, които има системата. От тези срещи картината е тъжна, здравеопазването в последните години в региона от криза се задълбочава и преминава в още по-тежко състояние. Тъжното е, че първо няма лекари, няма млади кадри и перспективата е много тъжна, обобщи бившият председател на БЛС.

При посещението ми в болницата, в която започнах работа – Рудозем, работеше само кабинета на Спешна помощ. В болницата, в която навремето имаше 30 лекари, сега няма едно отделение. Той попита и защо се допусна да се затвори едно лечебно заведение в Девин, което обслужва три общини? Проблемът не е на лекарите. В един град, за да остане да живее населението,човек трябва да се чувства сигурен. Сигурността идва и от това да знаеш, че има детско отделение, че има педиатър към когото можеш да се обърнеш, ако имаш дете, че има лечебно заведение, което може да осъществи животоспасяваща помощ.

Според д-р Андрей Кехайов изкуствено въведените стандарти водят до това по изкуствен начин да се преструктурира системата без да отчете демографията, реалностите и това създава голям проблем и за лекарите, които не работят в нормална среда. За мен има голяма диспропорция,посочи Кехайов. "Когато ти имаш право по Конституция на тази помощ, лишават съответните населени места от специализирана доболнична помощ, от болнична помощ,а това е дискриминация по отношение на здравните услуги, които имат право да получат хората, смята д-р Кехайов.

Той обясни, че проблемите не са само финансови. Финансовата криза е причина за проблемите, които има системата,но те са комплексни – институционални и липса, според него на правилна и ясна национална здравна политика и приоритети около които трябва да се обединят всички структури, включително и гражданите. Голяма вина има и настоящото ръководство на БЛС, тя остава пасивна, безразлична дори и когато се приемат неадекватни нормативни актове, допълни лекарят.

Вирни се горе