Празник за децата с увреждания „Творим и спортуваме заедно“ с доброволци от „Чисти сърца“

 Празник за децата с увреждания  „Творим и спортуваме заедно“  с  доброволци  от „Чисти сърца“

На Смолянските езера, край параклиса „Св. Дух“, се проведе любимият весел празник за децата с увреждания под наслов „Творим и спортуваме заедно“. Той е четвърти поред сред природата, организиран от Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ и Съюза на инвалидите в Смолян. Участваха над 80 деца и родители. Тази година празникът бе подкрепен от община Смолян по проект към Програмата за младежки дейности. По този повод тук бе специалистът по социални дейности Любка Бадева.

Идеята за подобен излет в планината на деца с увреждания възникна преди време от доброволците от „Чисти сърца“ , които веднага бяха подкрепени от Съюза на инвалидите и от Европейския информационен център „Европа Директно“ в Смолян. Последваха и дарители. За поредна година всички бяха нагостени с курбан и вкусни сусамови питки от ресторант „Чевермето“ на Пампорово. А транспортната фирма на Албен Чавдаров почерпи всички със сладолед, освен че ги извози безплатно до езерата и обратно до Смолян.

На децата бяха подарени книжки „Оцвети Европа“, волейболни топки, играчки, имаше лакомства. Всички с радост посрещнаха председателката на Съюза на инвалидите Захаринка Славчева, която напусна за няколко часа болничното легло в Смолянската болница, за да дойде при малките си приятели и да ги поздрави. Да им каже, че ги обича и че заедно с регионалния координатор на Съюза на инвалидите в Смолян Петя Николова ще правят всичко възможно те да са чувствата добре, да има повече общи детски прояви. Славчева благодари на всички дарители, както и на „Чисти сърца“. Дружбата между доброволците от „Чисти сърца“ и Съюза на инвалидите в Смолян е от близо 6 години и тази проява е 18-а по ред.

На празник не може без песен. Това показаха самодейци от Съюза на инвалидите и акордеониста Никола Романов. Те с радост попяха на децата, а и някои малки изпълнители се включиха в програмата. Да споделят празника на децата сред природата бе част от екипа на „Европа Директно“ – Таня Люнчева и Тони Николова, които подариха на всички книжки за оцветяване. Събитие бе снимано от ръководителя на младежкия Фотоклуб в Смолян Сашо Сарандалиев, който пое ангажимент да обучи желаещите деца на фотографското изкуство, а след това да се създаде и изложба. Другият резултат от празника ще бъде създаване от самите деца и отпечатване на брошура със заглавие „Избираме правилния начин на живот“ – без насилие, без дрога, без цигари и алкохол, без недоволства от каквото и да било, а вяра и мир в сърцата, взаимопомощ и уважение вкъщи, в училище и в обществото, готовност децата да са заедно, да творят и се радват на приятелство.

Росица Примовска

Вирни се горе