ПРАЗНИК НА ПОЖАРНАТА В СМОЛЯН

ПРАЗНИК НА ПОЖАРНАТА В СМОЛЯН

В чест на Професионалния празник на българските пожарникари – 14-ти септември, се реализира демонстрация на пожарната безопасност на 13-ти септември от 16.00 ч. на площада на стария център в Смолян. Огнеборци демонстрираха техники за гасене на пожар и аварийно-спасителна дейност в центъра на областния град. В действие влязоха три противопожарни автомобила, както и друго специално оборудване. Атрактивно и интересно за жителите и гостите на града беше да наблюдават техническите възможности на 30-метрова автомеханична стълба, с която спасители, огнеборци и доброволци проведоха спасителна акция на двама пострадали при земетресение на третия етаж на сграда, като участие взеха членовете на Доброволното формирование към Община Смолян. Младежите – доброволци от Българския червен кръст – гр. Смолян пък демонстрираха техниките за оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите.

В такива екстремни и кризисни ситуации са необходими комплекс от качества – концентрация, самообладание, бързина и точна преценка, за да бъде спасен човешки живот.

Служителите от РД ПБЗН и РС ПБЗН – Смолян бяха подготвили различни забавни игри, свързани с пожарната – лабиринт със стълба, уцелване с кофпомпа, преодоляване на препятствия, в които взеха участие деца от различните възрастови групи, главно от детските градини, а младежите от Младежкия доброволен отряд (МДО) им помагаха. За тези, които искаха да творят бяха раздавани шаблони на пожарникари и пожарни автомобили, които децата трябваше да оцветят и да нарисуват. За всички участници в детския празник бяха осигурени подаръци и награди!

Вирни се горе