Повече от 60 на сто от хората при никакви условия не биха прибегнали до кредити

 Повече от 60 на сто от хората при никакви условия не биха прибегнали до кредити

Повече от 60 на сто от хората при никакви условия не биха прибегнали до кредити. Това сочат данните от анкетата на сайта Smolyannews.com. Попитахме ви – За какво бихте взели бърз кредит?

65% от анкетираните твърдят, че нямат такива намерения. Те никога не биха поискали заем от фирмите за бърз кредит ако това не е крайно наложително. 8% от гласувалите посочват като причина да вземат бързи пари са заради погасяване на друг кредит, а 14% заради здравословен проблем. Не са малко и тези които биха прибегнали до подобни кредити заради ремонт на жилища и офиси -12%.

До края на годината се затяга драстично отпускането на така наречените бързи заеми. Целта е не да станат по-евтини, а хората, които ги ползват, да бъдат по-защитени. След няколко години саморегулация държавата вече е решена да въведе много по-строги правила за фирмите за бързи кредити. Те ще дават кредитите по същите правила, както банките, независимо че твърдят, че дават много по-малки суми.

Фирмите няма да се лицензират както банките. Но волята на политиците е никой от 260-те регистрирани от БНБ фирми за бързи заеми да не може да злоупотребява с положението на по-бедните и уязвими хора, които не са могли да получат кредит от банка и са се решили да изтеглят бърз заем.

По данни на БНБ т.нар. небанкови кредитни дружества вече са раздали бързи заеми за почти 1,3 млрд. лева. Предполага се, че най-малко 100 000 българи имат такива кредити. А десетки от тях имат страхотни проблеми с такива фирми.

Управляващи и банкери са категорични, че таван на лихвите не е пазарна мярка. Но депутати и финансисти вече мислят как да се създаде препоръчителен максимален лихвен процент, който е допустимо да искат фирмите за бързи кредити.

Все пак оплакванията срещу фирмите за бързи кредити не са за лихвите, които те обявяват на клиентите си, а за скритите такси и неустойки, които начисляват в последствие на свои длъжници. И в момента се съгласува вариант на забрана на непосилно високите неустойки за просрочие.

Вирни се горе