Мощите на Светите Йоаким и Анна благословиха смолянчани

Мощите на Светите Йоаким и Анна благословиха смолянчани

Донесохме тук едно от най-ценните си съкровища с една единствена цел – освещаване на вярващия народ. Това заяви в словото си след празничната вечерна служба в храм „Св. Висарион Смоленски” митрополит Исайя от Кипърската православна църква. Той пристигна заедно с владиката Николай, за да донесе в Смолян частици от светите мощи на Праведните Богоотци Йоаким и Анна – родители на Света Богородица. Висшите духовници бяха посрещнати от кмета Николай Мелемов, който се поклони пред светите мощи и присъства на вечерната служба,съобщи Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян.

Искаме да благословим всички ваши дела и действия в защита на християнските ценности и морал и да предадем благословията на мощите на всички, които се нуждаят от нея, каза пред миряните гръцкият духовник. Той припомни, че Кипър също се нуждае от подкрепата и на българските светини. От 38 години е разделен на две, заради присъствието на окупаторската турска войска. В окупираната част 300 храма и десетки манастири са разрушени, посочи още владиката Исайя. Кипърският митрополит бе приветстван от митрополит Николай с думите „Добре дошли, в сърцето на Родопа”.

То пулсира с импулсите на светата православна вяра векове наред. Вие сте в града, осветен от мъченическия подвиг на Свети Висарион”. Той благодари за доставената духовна радост и подкрепа с предоставянето на великите светини в момент, когато се подготвят законодателни промени , касаещи християнската вяра и православната църква. Митрополит Николай припомни, че мощите на светите Йоаким и Анна помагат при безплодие. Самите светци също страдали от липсата на дете, но упорито се молили на Бога и той ги дарил с рожба в техните старини.

Той обаче добави, че двамата не са търсили съмнителни методи като сурогатното майчинство, а са се надявали само и единствено на Бога. Освен свещениците от Кипър и Пловдив пристигна и филхармоничният оркестър на митрополията в Кипър Стотици смолянчани се възползваха от възможността да се докоснат до светите мощи веднага след пристигането им. Храмът остава отворен цяла нощ, а до светините има свещеници, които помазват за здраве с елей от кандилото на светите мощи, което гори постоянно. Мощите остават и утре в храма, за да могат всички вярващи да се помолят за здраве. В неделя, в 8.00, часа започва празничната утринна служба. Божествената Света литургия в чест и прослава на праведните Богоотци Иоаким и Анна започва в 9.00 часа. Тя ще бъде отслужена от митрополит Исайя, плевенския митрополит Игнатий, Константийския епископ Антоний, епископ Григорий – игумен на Троянската света обител и свещеници от региона.

Светите праведни Богоотци Йоаким и Анна особено помагат при телесни болести- гинекологични заболявания, при безплодие /нямане на деца/, защото самите те според Свещеното Предание дълги години не са имали деца и след дълга и усърдна молитва към Бога се сдобиват с рожба.

Още снимки виж “Галерия”!

Вирни се горе