Посрещаме мощите на светите Праведни Богоотци Йоаким и Анна в Смолян

Посрещаме мощите на светите Праведни Богоотци Йоаким и Анна в Смолян

Светините ще бъдат изложени в храм „Св. Висарион Смоленски” и ще останат два дни 25-26 август

Светите Праведни Богоотци Йоаким и Анна – родители на Света Богородица, ще благословят християните от Пловдивска епархия. Частици от светите им мощи ще бъдат донесени от Негово Високопреосвещенство митрополита на Тамасу Исайя от Кипърската Православна Църква на 25 август в Смолян, съобщи духовният водач на околията Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

По покана на Пловдивският митрополит Николай, Светите мощи ще бъдат донесени за поклонение на вярващите. Светините ще бъдат изложени в храм „Св. Висарион Смоленски” и ще останат два дни 25-26 август.В храма до светините ще има свещеници, които ще помазват за здраве с елей от кандилото на светите мощи, което гори постоянно и ще раздават икони с образите на Светите Йоаким и Анна и св.Богородица, осветени от светите мощи.

Програма на посрещане на светите мощи:

25 август

18.00 ч. Посрещане на светите мощи пред храм „Св.Висарион Смоленски”

Празнична вечерня в храма , отслужена от Високопреосвещения владика Исайя. Храмът ще бъде отворен денонощно, за да имат възможност всички да се докоснат и получат благословение от родителите на Божията Майка.

26 август

8.00 ч – Празнична Утринна

9.00 ч. – Храм „Св. Висарион Смоленски ” – Божествена света литургия в чест и прослава на праведните Богоотци Иоаким и Анна. В тържественото богослужение участие ще вземат високопреосвещени митрополити от Светия Синод и преосвещени епископи на Българската православна църква, както и свещеници от Смолянска духовна околия.

ИСТОРИЯ НА РОДИТЕЛИТЕ НА БОГОРОДИЦА

Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. На 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила в света. На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като Богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.

На празника Рождество Богородично се пее следната песен:

“Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."

На празника зачатие на света Анна църквата пее:

„Радва се сега Анна, развързала се от връзките на безплодието, и храни Пречистата: да призовем всички да възпеят Дарителя на човеците от нейната утроба, Единствената безмъжна Майка”.

Всеки светец може да изпроси от Бога онова, за което му се молим, стига то да е от полза за спасение на душите ни. И все пак, според думите на свети апостол Павел, „има различни дарби,… има различни служби… има и различни действия, едному се дава чрез Духа дарби за лекуване…” (1Кор.). Според обстоятелствата в живота на светиите или според нарочни Божии определения, едни светии помагат на молещите им се за едно, други- за друго, според дарбата им. Както за всяка болест Бог ни е дарувал лечебна билка, лекарство, така и за всяка наша нужда Той е определил Негови светии, които да са ни в помощ. Различните дарби на светиите в молитвата им за нас произтича от много обстоятелства: от техния произход и име, от званието и подвига им, от важни моменти в техния живот, с които се сблъскваме и ние- техните просители. Защото Бог „изпълня желанието на ония, които Му се боят” (Пс. 144).

„Голяма сила има усърдната молитва на праведника” (Иак. 5:16)

Светите праведни Богоотци Йоаким и Анна особено помагат при телесни болести- гинекологични заболявания, при безплодие /нямане на деца/, защото самите те според Свещеното Предание дълги години не са имали деца и след дълга и усърдна молитва към Бога те се сдобиват с рожба.

Вирни се горе