Портрет на Екзарх Стефан подари патриарх Неофит за къщата-музей в Широка лъка

Портрет на Екзарх Стефан подари патриарх Неофит за къщата-музей в Широка лъка

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит удостои с присъствието си тържественото отбелязване на 140 годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан в Широка лъка. Посрещнаха го областният управител на област Смолян Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, народните представители д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, кметът на Широка лъка Васил Седянков, председателят на Общински съвет-Смолян инж.Данчо Киряков и други официални лица.

Заупокойна св. Литургия в храм „Успение Богородично” отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит , архим. Василий протосингел на Софийска митрополия, архим. Висарион, свещеници и дякони от Пловдивска епархия .

Патриарх Неофит, митрополити – членове на Св. Синод и епископи на БПЦ-БП взеха молитвено участие в тържественото богослужение. В края на службата митрополит Николай произнесе слово за екзарх Стефан като припомни живота и делото на видния български първойерарх.

Негово Високопреосвещенство подари на патриарх Неофит патриаршески жезъл, като му пожела все така ревностно да се моли и подкрепя родната ни църква и да я брани от поднебесните духове на злобата. Беше отслужена и панихида за приснопаметния екзарх Стефан. Заупокойното богослужение бе предстоявано от Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополитите Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий, Старозагорски Киприан и Видински Даниил, както и епископите Мелнишки Герасим, Велички Сионий, Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп и Константийски Яков. След заупокойното богослужение в памет на екзарх Стефан в центъра на Широка лъка бяха положени цветя и венци пред бюст-паметника на екзарха.

В словото си Негово Светейшество патриарх Неофит каза, че “сред десетките богодарувани първойерарси на Православната ни църква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас образът на Блажения наш предшественик и трети Български екзарх Стефан – образ на изряден духовник, вдъхновен богослов и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарувания в полза на светата Христова Църква и своя обичен народ”. Негово Светейшество изказа сърдечна благодарност към домакините и на Пловдивския митрополит Николай , който организира честванията в Широка Лъка и по този начин предостави възможността отново да се докоснем до личността на приснопаметния Софийски митрополит и екзарх Български Стефан.

По повод отбелязването на годишнината патриарх Неофит подари на владиката Николай портрет на Екзарх Стефан, който ще бъде изложен в къщата-музей на блаженопочившия йерарх, която наскоро Пловдивска митрополия придоби. Гостите бяха поздравени и от кмета на Широка лъка Васил Седянков.

Вирни се горе