Поредица дейности предприема полицията за превенция на пътя

Поредица дейности предприема полицията за превенция на пътя

През периода 1–8 ноември 2015 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга и др. чрез провеждането на кампанията “С безопасно пътно превозно средство през зимата”. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян.

Ще бъдат извършени проверки съвместно с органите на пътна полиция за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

При контрола ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Денят 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.

През периода 9 – 22 ноември пък дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”.

От 09 до 15 ноември е обявена за Седмица за пешеходна безопасност, а денят на третата неделя от месец ноември – 15 ноември – за Ден без пешеходци-жертви на пътя, посветен на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП.

На 15. 11. 2015 г. служители на “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП.

През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи взимат отношение на място и указват кое е правилното поведение.

През периода 16 – 30. 11. 2015 г. чрез кампанията “Безопасно шофиране през зимата” дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете.

Водачите са информирани за възможностите за извършване на техническа консултация за изправността и подготовката на ППС за движение при зимни условия и проверка на фаровете на МПС в периода на кампанията в автосервизите, техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти и членовете на Асоциацията на автомобилните производители, които взимат традиционно партньорско участие в акция „Зима”. Денят 27 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

Вирни се горе