Полицията започва акция “Зима”, ще се следи и за правилно пресичане от пешеходците

Полицията започва акция “Зима”, ще се следи и за правилно пресичане от пешеходците

Според данни на сектор “Пътна полиция” – Смолян пътнотранспортния травматизъм на територията на област Смолян през първите 9 месеца на 2014 г. са регистрирани 56 тежки ПТП, при които са загинали 3 и са ранени 65. В сравнение със същия период на 2013 г. тежките ПТП са с 10 по-малко, загиналите са с 1 по-малко и с 26 също по-малко са ранените. За извършени нарушения на Закона за движението по пътищата през периода от 01. 01. 2014 г. до 30. 09. 2014 г. са санкционирани 9 пешеходци, отчетоха от пресцентъра на полицията.

През настъпващия есенно-зимен период 2014 – 2015 г. рязко се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци. Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци в страната достига до 22 % от всички убити при тежки ПТП. През предходния есенно-зимен период (01.12.2013 г. – 30.03.2014 г.) на територията на област Смолян са възникнали общо 182 пътнотранспортни произшествия. От тях тежки са били 23 ПТП с 23 ранени участници в движението, от които 14 са пешеходци. Убити са двама пешеходци в тежките ПТП и 12 са ранените. От тях 6 са тежко ранени и 6 са леко ранени. Преминаването към зимния сезон води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия.

С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно-зимния период на 2014 – 2015 г. с рисковите групи участници в движението – водачите и пешеходците, за времето от 3 ноември до 30 ноември 2014 г., включително, в област Смолян, както и в цялата страна, се организира традиционната акция „Зима“. В рамките на полицейската акция се провеждат две кампании „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на пътни превозни средства и кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците.

Кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ се провежда от 03. 11. до 30. 11. 2014 г.

Извършва се оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост се изготвят предписания до стопаните на пътя, обясниха от полицията.

Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата е насочена към превенция и чрез предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия; оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, замяна в миещото устройство на водата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство и др.

По време на акцията ще се извършва активен контрол на изправността на осветителните системи и светлоотразителната сигнализация на пътните превозни средства. Превантивните мерки се насочват и към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. На велосипедистите се обръща внимание за задължението за използване на светлоотразителна жилетка при управлението на ППС извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Провеждат се специализирани полицейски операции, в това число и по метода „Широкообхватен контрол“, насочени към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Специализираните полицейски операции се извършват на подходящи места край пътя, като се извършват проверки с уредите за регулиране на фаровете.

Автосервизите, техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти и членовете на Асоциацията на автомобилните производители взимат традиционно партньорско участие в акция „Зима“ и в кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, като предоставят техническа консултация за изправността и подготовката на ППС за движение при зимни условия и регулиране фаровете на МПС в периода на кампанията. Кампанията „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ ще се проведе от 10. 11. до 16. 11. 2014 г. – дни, обявени за Седмица за пешеходна безопасност.

През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.

Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи отправят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. На място ще бъдат давани указания за правилно движение.

На 16-ти ноември 2014 г. служители на сектор “Пътна полиция” – Смолян ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Вирни се горе