Полицията в област Смолян ще охранява 270 избирателни секции, предприети са редица мерки

Полицията в област Смолян ще охранява 270 избирателни секции, предприети са редица мерки

За гарантиране на законосъобразно протичане на изборния процес и за осигуряване на ред и спокойствие в деня на парламентарните избори, съгласно възложените със закон функции на МВР, ОД МВР – Смолян е предприела редица мерки.

Със заповед на директора на ОД МВР – Смолян е създаден Регионален оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. До момента са проведени три заседания на щаба, като той ще функционира постоянно и в деня на изборите.

От ОД МВР и РУП в областта са разработени и утвърдени подробни планове по организационно-управленската дейност преди, по време и след изборите с оперативни, охранителни мероприятия и по безопасността на движение в този период.

Органите на МВР в област Смолян ще охраняват 270 избирателни секции и Районната избирателна комисия. За охраната им ще бъдат ангажирани 560 служители от регионалните структури на МВР, съобщиха оттам.

На всички 270 избирателни секции се извършват охранителни обследвания от служители на ОД МВР и ОУ “ПБЗН”, като за констатираните пропуски своевременно ще бъдат уведомени съответните общини.

Представители на ОД МВР присъстваха на инструктивното съвещание, организирано от ЦИК с членовете на РИК, областна и общински администрации по въпросите, свързани с предстоящите избори.

На обучения на секционните избирателни комисии, организирани от РИК, участват представители на полицията, които ще разгледат въпросите за задълженията и правомощията на полицейските служители в изборния ден и начина на взаимодействие с тях. Изготвени са и ще се предоставят на изборните комисии указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Проведени са работни срещи с Областна администрация, ДАНС, РДГП, ОУ ПБЗН, РИК, Окръжна прокуратура и Районните прокуратури, с цел осъществяване на взаимодействие във връзка с осигуряване на законосъобразно протичане на изборния процес.

Извършват се проверки в обекти осъществяващи дейности с взривни вещества и средства за взривяване, огнестрелни оръжия и други общо опасни средства.

На 10.05.2013 г. ще се запечатат всички складове съхраняващи взривни вещества, средства за взривявания и оръжия до приключване на изборния ден.

Охраната на секциите ще бъде поета от служителите на МВР от 18.00ч. на 11.05.2013 г. и ще продължи до приключване на изборния ден и предаване на изборните материали в Районната избирателна комисия. Материалите от изборите ще бъдат охранявани до предаването им в ЦИК.

В деня на изборите в изборните помещения няма да се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. По решение на секционната избирателна комисия, при необходимост за възстановяване на реда в помещението за гласуване, председателят може да потърси съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи.

В непосредствена близост до изборните помещения не се допуска паркиране на превозни средства и оставяне на вещи без надзор. Категорична е забраната за влизането на въоръжени лица в изборните помещения. Всяко неизпълнение на закона или грубо нарушение на обществения ред ще бъде санкционирано безкомпромисно и извършителите ще понесат предвидената отговорност. За недопускане и предотвратяване на нарушения на обществения ред, в деня преди и по време на изборите ще има засилено полицейско присъствие в населените места на областта. По линия на противопожарната безопасност в изборния ден ще бъде осигурено засилено дежурство от състава на ОУ “ПБЗН”. Проверена е и е тествана противопожарната техника във всички Районни служби “ПБЗН” в областта за пълна готовност за реакция в случай на инциденти.

Вирни се горе