Полицията с мерки за противодействие на престъпността при прибирането на селскостопанската продукция – реколта 2016 г.

Полицията с мерки за противодействие на престъпността при прибирането на селскостопанската продукция – реколта 2016 г.

Комплекс от мерки за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред при прибирането на селскостопанската продукция – реколта 2016 г. реализира ОДМВР – Смолян.

Характерно за района е картофопроизводството и семепроизводството, като в повече от случаите се касае за по-малки количества продукция за лична консумация или за храна за домашни животни. В отделни случаи се извършва продажба или се правят бартерни сделки. По-големи количества се търгуват със произведените семена за картофопроизводство, но в рамките на областта и съседните на нея региони.

В последните години все по-малко стопани се занимават с тютюнопроизводството, като отново количествата са незначителни. На обслужваната територията няма изградени стокови борси и тържища с предмет на дейност съхранение и реализация на селскостопанска продукция.

С цел опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства в ОД МВР – Смолян и Районните управления от областта и повишаване вниманието, бдителността и отговорността на гражданите са изготвени планове с набелязани конкретни мероприятия и мерки за сигурност:

1.Проведени са инструктажи на полски пазачи – сътрудници по опазване на обществения ред, назначени със заповед на кмета на общината или кмет на кметство (съгласно чл. 10, ал. 1 от Закона за опазване на селскостопанското имущество) за координиране на взаимодействия със служителите на ОД МВР – Смолян;

2.С представители на местната власт по населени места са проведени срещи, на които е обсъдено състоянието на селскостопанската реколта. При проведените разговори с кметовете е акцентирано върху подаване на сигнали при възникнали проблеми при изкупуване на селскостопанската продукция. Проведени са срещи и с председателите на земеделски кооперации, управителите на фирми и земеделски производители, за да бъдат предприети мерки за охрана на складовите бази, използвани за съхранение на селскостопанска продукция.

До момента в ОД МВР – Смолян не са постъпвали сигнали за възникнали проблеми и престъпни посегателства по отношение на селскостопанската продукция.

3.Осъществени са работни срещи с ръководствата на частни охранителни фирми и звената за самоохрана, изпълняващи дейност в отрасъл “Селскостопанство”, за да се засили тяхната бдителност при охрана на селскостопанската продукция и да се регламентира реда за обмен на информация в случай на опит или установено посегателство спрямо селскостопанска продукция;

4.Извършване на системни проверки на пътни превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция, с оглед постигане на ефективен контрол за недопускане и разкриване на закононарушения. Полицейските наряди, осъществяващи контрол на пътното движение да активизират дейността си по спазване изискванията за противопожарното оборудване на ППС, наличието на “Гражданска отговорност”, ГТП, винетен стикер и техническа изправност на автомобила, като спрямо водачите, допуснали нарушения, да бъдат налагани предвидените административни наказания.

5.Полицейски наряди извършват обходи на населените места, с цел превенция на престъпни посегателства спрямо селскостопанската продукция;

6.Осигурено е засилено полицейско присъствие в районите с обособени пунктове за изкупуване на селскостопанска продукция. Извършват са проверки за продажба на селскостопанска продукция на кооперативните пазари, като до момента не са констатирани нарушения;

7.За предотвратяване, пресичане и разкриване на кражби, умишлени палежи и други престъпни посегателства на селскостопанска продукция и животни на територията, обслужвана от ОД МВР – Смолян регулярно се провеждат специализирани полицейски операции съвместно с представители на ОДБХ – Смолян, ТД на НАП – Пловдив – офис Смолян, РЗИ – Смолян, Комисията за защита на потребителите и други контролни органи с цел оказване на методическа помощ, превенция и документиране на нарушения.

До момента в ОД МВР – Смолян няма постъпила информация и регистрирани престъпления и посегателства върху селскостопанска продукция. Извършената цялостна превантивна дейност и добра координация на структурите в ОД МВР – Смолян, които със своето присъствие, с провежданите беседи и разговори по места, помагат за повишаване на вниманието, бдителността и отговорността на гражданите.

Вирни се горе