Полицията с комплекс от мерки по време на празниците

Полицията с комплекс от мерки по време на празниците

Наближават Коледните и Новогодишните празници. За осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение, ОД МВР – Смолян е предприела редица мерки.

► Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще се провеждат тържества и публични прояви по време на коледните и новогодишни празници, както в к.к. Пампорово, така и в останалите населени места на област Смолян. В тези обекти са извършени специализирани проверки от служители на ОД МВР – Смолян и ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, като на собствениците и ползвателите им е обърнато сериозно внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите.

► По време на празниците, с цел опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие на обществени места, на местата, където ще има масови мероприятия и в близост до заведения, в които ще се празнува. В службите “Пожарна безопасност и защита на населението” ще има подсилено дежурство и е създадена организация за своевременно реагиране на произшествия. През празничните дни – на 24, 25 и 26 декември, във всички църкви в областта ще дежурят служители на ОУ “ПБЗН” и ОД МВР, които ще се грижат за пожарната безопасност и охраната на обществения ред в обектите;

►Провеждат се срещи със собственици и наематели на хотели, вилни селища, почивни станции и други обекти, предоставящи подслон, на които се набелязват мерки за създаването на организация по пропускателния режим и охрана на обектите и стриктно спазване на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи и Закона за чужденците в Република България;

► Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Служители на ОД МВР извършват проверки на търговската мрежа за недопускане продажба на пиротехнически изделия в нарушение на ЗОБВВПИ. Пиротехнически средства могат да се продават само в специализирани търговски обекти, при това е забранена продажбата на пиротехнически изделия на малолетни и непълнолетни лица извън упоменатите случаи в Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите.

-Създадена е необходимата организация за осигуряване на безопасност на движението при очакван интензивен пътникопоток през празничните и почивни дни, както и в условия на усложнена зимна пътна обстановка, като ОДМВР – Смолян има готовност да обезпечи с необходимите полицейски сили своевременното въвеждане на временна организация на движението, с цел превенция и контрол за спазване на въведените забрани. Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол за шофиране в нетрезво състояние и управление на МПС от неправоспособни водачи, за движение на технически неизправни и непригодени за зимни условия автомобили.

ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ ИНЦИДЕНТИ С НЕПРИЯТНИ ИЛИ ФАТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ, ОД МВР – СМОЛЯН ПРЕПОРЪЧВА НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ИМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Не забравяйте, че използването на пиротехнически и илюминационни средства трябва да става при спазване на описанието за експлоатация и по безопасен начин. Добре е родителите да обяснят на децата си опасността от играта с такива изделия и да не ги оставят без надзор. Припомняме, че според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения. Забранена е продажбата на фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, и от категория 3 – на лица под 18 години, както и търговията с видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка;

С Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда и защита на имуществото на територията на община Смолян се забранява продажбата на пиротехнически изделия и тяхната употреба без съответното разрешение, както и изхвърлянето на опасни предмети, игра с избухливи и детониращи вещества, бомбички и други на обществени места.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации на пътни злополуки, “Пътна полиция” съветва да спазвате следните препоръки:

Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за пътната обстановка и очаквани усложнения.

Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност.

Оборудвайте автомобила си с подходящи за сезона гуми. Носете в багажника вериги за сняг.

Заредете автомобила с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

За да се избегне възникването на пожари в празничните дни, ОУ “ПБЗН” – Смолян напомня някои основни противопожарни правила:

Недобре укрепеното коледно дръвче може да предизвика пожар. Когато елхата не е стабилно закрепена, тя може да падне и ако на нея има запалени свещички, лампички или бенгалски огън гирляндите и другата украса, както и намиращите се в близост горими материали могат да се запалят. Ако използвате електрическа украса, проверете добре техническото й състояние и изправността на електрическото захранване.

Използването на свещички, бенгалски огън, електрически лампички и др. за украса могат да възпламенят самата елха или намиращите се на нея гирлянди и играчки, за това не оставяйте елхата без наблюдение със запалени свещички или лампички.

Не забравяйте, че фойерверките са предназначени за използване НА ОТКРИТО. Освен, че с тях може някой да се нарани, те могат да предизвикат и запалване, което да прерасне в пожар.

Сега е моментът родителите да напомнят на децата си, че играта с кибрит и пиротехнически изделия крие много опасности.

Вирни се горе