Полицията и пожарната предприеха редица мерки за абитуриентските балове и 24 май

Полицията и пожарната предприеха редица мерки за абитуриентските балове и 24 май

Във връзка с нормалното протичане на предстоящите тържества и мероприятия, свързани с 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и с абитуриентските балове и с цел предотвратяване на инциденти и пътнотранспортни произшествия с абитуриенти, ОД МВР – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян са предприели редица мерки.

Още в началото на месец април ОД МВР –Смолян, съвместно с РЗИ – Смолян, стартира кампания за провеждане на беседи с абитуриентите, с цел заостряне на тяхното внимание по отношение на стриктното спазване на правилата за движение по пътищата.

Служители на сектор “Пътна полиция” – Смолян и техните колеги от Районните управления “Полиция” в региона, заедно с инспектори от РЗИ – Смолян се срещнаха и разговаряха с дванайсетокласниците от всички училища в област Смолян, като особено се наблегна на трагичните последствия от шофирането след употреба на алкохол и шофирането под влияние на силни емоции. На абитуриентите беше излъчен филмът “Животът е с предимство”, предоставен от Министерството на здравеопазването, обясниха от пресцентъра на полицията.

Директорът на ОД МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев обясни, че служители на всички РУП в областта провеждат срещи с ръководствата на учебните заведения за предприемане на съвместни мерки по опазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и безопасността на движението, като се уточняват датите на изпращане на абитуриентите, датите на провеждане на баловете, заведенията, в които ще се празнува, маршрутите за предвижване и др.

Във връзка с опазване на обществения ред и за недопускане на инциденти, при провеждане на мероприятията ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие около учебните заведения и около местата, определени за празнуване.

Уточняват се датите на тръгване и завръщане на организирани екскурзии в страната и чужбина, както и ръководителите, транспорта и маршрутите. Създадена е организация служители от “Пътна полиция”, съвместно с представители на регионалните звена на ИА “Автомобилна администрация”, да извършат проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите и да извършват инструктаж на водачите им.

Служители на ОД МВР и ОУ ПБЗН извършват проверки в увеселителните заведения, където ще се организират младежки празненства и средствата за подслон, където ще пребивават абитуриенти, с оглед осигуряване на пожарно-аварийната безопасност на обектите и ограничаване на предпоставки за възникване на произшествия и инциденти.

При проверките на питейни и увеселителни заведения служителите на ОУ ПБЗН извършват и инструктажи на персонала, работниците и служителите за ограничаване предпоставките за възникване на пожари и за първоначалните действия при пожар до пристигане на екипите на пожарната. С цел гарантиране на пожарната безопасност и своевременна реакция в случаи на пожари и инциденти, във всички служи “ПБЗН” в областта е осигурено засилено дежурство по време на абитуриентските празненства.

Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол на пътното движение, с оглед недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти. Ще се извършват засилени проверки за правоспособност на водачите и управление на МПС след употреба на алкохол. Към водачите на автомобили с абитуриенти, извършили нарушения на Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане, пътните полицаи ще бъдат безкомпромисни и ще налагат съответните санкции.

С цел гарантиране безопасното предвижване на младежите до местата за празнуване, традиционно ОД МВР – Смолян ще организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.

ОД МВР – Смолян пожелава на абитуриентите щастливи и запомнящи се преживявания, свързани с най-вълнуващия за тях момент – завършване на средното образование, и ги призовава, макар и в еуфорията на празничното настроение, да не пренебрегват своята и на своите близки и приятели безопасност, най-вече на пътя, за да не помрачат празника си с произшествия и инциденти.

Вирни се горе