Полицията е предприела мерки, за да няма проблеми на днешния студентски празник

Полицията е предприела мерки, за да няма проблеми на днешния студентски празник

Над 7 500 студенти ще празнуват днес празник – 8 декември. Най-голям ще е техният брой в Пампорово и Смолян, съобщиха от полицията, която още миналата седмица предприе редица мерки за осигуряване на обществения ред, безопасност на движението, сигурност и спокойствие на гражданите по време на студентските, Коледните и Новогодишни празници и предстоящият зимен туристически сезон, съобщи директорът комисар Кирил Хаджихристев.

Изготвени са планове за дейността на ОД МВР по обезпечаване на сигурността, обществения ред и безопасността на движението по време на предстоящите празници и зимния туристически сезон;

Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще празнуват студенти и където ще се провеждат тържества и публични прояви по време на коледните и новогодишни празници, както в к.к.Пампорово, така и в останалите населени места на област Смолян. В тези обекти са извършени специализирани проверки от служители на “Охранителна полиция” и звено “Пожарна безопасност и спасяване”, като на собствениците и ползвателите им се обръща сериозно внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите, уточни Хаджихристев.

По време на празниците, с цел опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие на обществени места, на местата, където ще има масови мероприятия и в близост до заведения, в които ще се празнува. В службите “Пожарна безопасност и защита на населението” ще има подсилено дежурство и е създадена организация за своевременно реагиране на произшествия;

Провеждат се срещи със собственици и наематели на хотели, вилни селища, почивни станции и други обекти, предоставящи подслон, на които се набелязват мерки за създаването на организация по пропускателния режим и охрана на обектите и стриктно спазване на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи и Закона за чужденците в Република България.

Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Извършват се и проверки на търговската мрежа за недопускане продажба на пиротехнически изделия в нарушение на ЗОБВВПИ, включително чрез връчване на протоколи за предупреждения по чл.56 от ЗМВР.

Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол главно за превишена скорост, правоспособност на водачите, шофиране след употреба на алкохол и изправност на автомобилите, каза още шефът на полицията и допълни, че ще се извършват съвместни проверки със служители на Агенцията по безопасност на храните, НАП, Инспекцията по труда и др. Няма да допуснем замразени храни от морето да се предлагат сега на студенти и на други гости по празниците.

За да няма инциденти тази нощ, от полицията съветват младите хора да не се качват на колите след употреба на алкохол.

Вирни се горе