Почти 30 000 коледни дръвчета са продадени в страната

Почти 30 000 коледни дръвчета са продадени в страната

От началото на декември са продадени 29 447 коледни дръвчета в страната. Традиционно те са отгледани и добити от специално създадени плантации и горски разсадници на територията на шестте държавни предприятия, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите.

От тях реализираните отсечени дръвчета са 24 461 бр., а предпочетените т.н „живи” елхи в контейнери са 4 986 бр. По-големият брой на продадените отсечени коледни дръвчета, експертите от бранша обясняват с по-ниската цена, която все още е определяща при избора на елха. Търговците са имали възможност да закупят различните дървесни видове на стойност от 2.50 до 34.00 лева за брой, в зависимост от вида и височината. Най-предпочитани са били смърч, ела и черен бор. През миналата година реализираните на пазара коледни дръвчета са били 34 402 бр.

Одобрените план-извлечения за добив на РДГ – Смолян са общо 5 000 коледни елхи от просеки за ел. проводи и пътища в държавни горски територии.

ДГС – Борино е предоставило на пазара 500 елхи в контейнери и 480 отсечени елхи. Дръвчетата са от разсадник „Хайдушки дол”.

ДГС – Смилян е продало 700 броя от т.н. „живи елхи” и 300 броя отсечени от разсадник “Бърчево”, съобщиха от дирекцията по горите в Смолян.

Вирни се горе