Почина проф. д-р арх. Стефан Попов - архитект на сградата на РДТ Смолян

Почина проф. д-р арх. Стефан Попов -  архитект на сградата на РДТ Смолян

На 23 март 2018г. почина проф. д-р арх. Стефан Попов – архитект на сградата на РДТ “Николай Хайтов” Смолян.

Сградата на Родопски драматичен театър е построена през 1984 година и е уникална като мащаб и архитектура на територията на страната. Според класация на САБ тя е в двадесетте най-добри сгради на столетието.

Проекта на проф.арх. Стефан Попов (Професор на МЕЖДУНАРОДНАТА АКАДЕМИЯ ПО АРХИТЕКТУРА) печели Награда на Американския институт по архитектура – “Специален приз” на Третото световно биенале за архитектура в САЩ – 1985 год.

Проф. д-р арх. Попов е създател и ръководител на специалност „Архитектура“ в Европейския политехнически университет. Ръководител е на учебните програми на Международната академия по архитектура. Бил е гостуващ преподавател в Истанбул, Хюстън, Блексбърг, Вирджиния, Ню Йорк, Берлин и др. Печелил е множество международни и национални архитектурни конкурси. Лауреат е на национални и международни награди. Професор Попов има научни интереси в областта на методите за архитектурно проектиране и обучение и прилага иновативна методика при обучението на студентите. В своята биография има над 250 реализирани проекта и над 90 научни публикации и доклади. Проф. д-р арх. Стефан Попов е първият удостоен с почетно звание „Доктор хонорис кауза на Европейския политехнически университет“.

Проф. Попов напусна този свят, но оставеното и съграденото от него ще живее в сърцата на хората и ще напомня за един достойно извървян житейски път.

Поклоклон пред светлата му памет!

Вирни се горе