Почина патриарх Максим

Почина патриарх Максим

Тази нощ е починал патриархът на Българската православна църква (БПЦ) Максим Български.

Патриарх Максим е починал малко преди 4 ч. в софийската болница "Лозенец".  Смъртта му бе потвърдена и от Светия Синод на БПЦ.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско,в семейството на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков. Основното си образование получава в родното си село и едва дванадесетгодишен постъпва послушник в Троянския манастир.

Прогимназията завършва с отличен успех и от 1929 до 1935 г. учи в Софийската духовна семинария, която завършва с отличие. От есента на 1938 до 1942 г. следва в Богословския факултет на Софийския университет. На 13 декември 1941 г., през последната година на обучението си, в параклиса на Богословския факултет приема монашески постриг от Ловчанския митрополит Филарет Приема името Максим в чест на Св. Преп. Максим Изповедник – светец от VII в., прославен със силна вяра и православна изповед.

На 19 декември 1941 г. Врачанският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в семинарския храм “Св. Йоан Рилски”. В края на 1942 г. е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария.

На 14 май 1944 г. в Черепишкия манастир, където е евакуирана и впоследствие остава интернирана Софийската духовна семинария, той приема ръкоположение в йеромонашески чин от Врачанския митрополит Паисий. На 12 юли 1947 г. в Разград йеромонах Максим е става архимандрит, а три години по-късно е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие в Москва. Това назначение е знак за особена отговорност. В онова време за подобен пост се изисква извънреден такт и дипломатичност в общуването със светските власти. Висока оценка за служението на архимандрит Максим в Българското подворие в Москва дава Руският патриарх Алексий I. След завръщането си в България от 15 юли 1955 до 1960 г. заема поста главен секретар на Светия Синод На 30 декември 1956 г. в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” архимандрит Максим получава епископски сан.

На 30 октомври 1960 г. ловешките епархийски избиратели единодушно посочват епископ Максим за свой архипастир и на 20 ноември той е канонически утвърден за Ловчански митрополит.

През време на служението му в епархията на своя роден край, въпреки тежката политическа обстановка, са построени и осветени от него няколко нови храма. На 7 март 1971 г. патриарх Кирил умира и на 4 юли за нов патриарх е избран Максим В началото на 90-те години в БПЦ се създава църковен разкол. Учредява се т. нар. “нов Синод”, поставя се “алтернативен патриарх”.

През 1998 г. в София се провежда Всеправославен събор, на който присъстват предстоятелите на всички поместни православни църкви, с който разколът е обявен за окончателно приключен.

Патриарх Максим е доктор хонорис кауза на Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София и почетен член на Московската духовна академия. За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден “Стара планина” – първа степен

Отличието му беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му. Днес софийските митрополити ще трябва да се съберат в столицата и да вземат решение по всички процедури, които ще бъдат направени във връзка с кончината на патриарх Максим, каза пред Би Ти Ви Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

“Погребението на предния патриарх беше преди много години и някой едва ли си спомня как протича такова погребение. Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег. Тогава ще трябва ковчегът да се донесе в храма “Св. Ал. Невски”. Днес Светият Синод, ако успеят всички да се съберат, ще вземе тези решения. Няма да може толкова бързо да стане всичко. Новината сигурно е достигнала до братските православни църкви и те сигурно ще искат да изпратят свои представители”, добави епископ Тихон.

Той посочи, че е дълг на Търновския митрополит Григорий да свика избирателен църковен събор в рамките на определен срок. “Условията са описани в устава на Църквата. Новият патриарх трябва да е не по-млад от 50 години и най-малко пет години да е бил митрополит Светият Синод трябва да представи на избирателите трима кандидати и измежду тях Църковният събор ще трябва да избере бъдещия патриарх”, обясни епископ Тихон.

“Аз ще запомня патриарх Максим с това, че беше монах, какъвто вече мъчно ще намерим в нашето духовенство, с неговата безкрайна прецизност, що се отнася до задълженията на всеки един от нас. Моето искрено съжаление за това, че той толкова години беше един самотен човек. Става дума, че никой – с изключение на най-близките около него в домакинството му, никой не успя да спечели доверието му, така че да бъде в постоянна връзка с него. Нито един от владиците и митрополитите ми се струва, че нямаше тази близост, която би трябвало да имат към патриарха. Никой не се постара да търси неговия опит, неговата лична душевност, това бяха само най-близките около него – роднините”, заяви още епископ Тихон.

Вирни се горе