По 150 декларации за облагане на доходите на ден приемат в НАП - Смолян

По 150 декларации за облагане на доходите на ден приемат в НАП - Смолян

По 150 декларации за облагане на доходите приемат данъчните служители от офиса на НАП в Смолян. Декларациите за облагане на доходите гражданите могат да се подадат чрез интернет с електронен подпис. Ако документите са подадени чрез интернет, се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне. Документите могат да бъдат подадени и на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер. До този момент са постъпили 7122 декларации, от тях 6890 са подадени в офиса или чрез пощата и 193 са пуснати онлайн, съобщи Недялка Чавдарова от местната агенция на НАП.

Образец на декларацията за облагане на доходите клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

От НАП напомнят още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г. Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. Те трябва да декларират дължимия данък за първото тримесечие на 2013 г. в новата декларация по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Вирни се горе