Пловдивска св. митрополия награди 8 смолянски деца в навечерието на празника Въведение Богородично

 Пловдивска св. митрополия награди 8 смолянски деца  в навечерието на празника Въведение Богородично

Осем отличия получиха деца от Смолян, участвали в Четвъртия национален конкурс „Въведение Богородично“, организиран от Културно-просветния отдел на Пловдивска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. В навечерието на празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и православната младеж, който се чества на 21 ноември, в Пловдив се състоя тържество за отчитане на конкурса, връчване на наградите и в прослава на Божията Майка, вдъхновила стотици деца от епархията и страната да рисуват, да пишат есета и стихотворения.

Церемонията по награждаването се състоя в енорийския просветен център на храм „Св. Петка“, като преди това в храма бе прочетена молитва от първия викарий на Пловдивския митрополит Знеполски епископ Арсений и свещеници от храма. Щастливите деца заедно с учители, родители, братчета и сестрички бяха благословени от епископа. Радостните определения от негова страна за чистотата на детските сърца, вдъхновеното им творчество и вярата им привнесе още в началото емоционалност и искрен стил на проявата. Децата се чувстваха в своя среда… Като председател на журито епископ Арсений отправи благодарност към всички 323 участници в конкурса на възраст от детската градина до 11 клас и ги посъветва да са отворени винаги сърцата им за Богородица и вярата, да се държат в доброто, да бъдат послушни и благодарни на родилите си, учителите и родината, с притежание на всички добродетелите. След ритуала в храма залата на енорийския просветен център на храм „Св. Петка“ бързо се изпълни с развълнувани деца и щастливи родители, с учители, благодарение на които децата успяват. Предстоеше връчване на наградите. Очакване… На сцената се яви Детският хор към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян с диригент Соня Белидерова-Цветкова, за да даде старт на проявата с музикален поздрав. Солистките Константина и Антония Перпериеви изпълниха нежно и красиво “Отче наш“, всички в залата станаха прави. Хорът ги последва успешно с песнопението „Богородице Дево“. Групата от Смолян – децата певци и наградените в конкурса пристигнаха в Пловдив, водени от отец Васил Маджаров, предстоятел на храма „Св. Николай Чудотворец“ и ръководител на Неделното училище. Хубав песенен поздрав към наградените отправи и Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил народно пеене.

В конкурса на тема „Въведение Богородично“ са участвали с рисунки, стихотворения и есета 323 деца от цялата страна, обяви Недка Чолакова, завеждащ Културно-просветния отдел в Пловдивски митрополия. Журито е отличило 79 деца, близо три пъти повече, отколкото през първия конкурс, отбеляза Чолакова, защото все повече деца успяват да се вдъхновят от целите на конкурса – да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник, да вникнат в ролята на семейството, което възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, както и към малката Мария – Света Богородица.

Преди награждаването членове на журито представиха критериите при оценяването: за есетата – Красимира Вътева, учител по български език и литература и богослов, за стихотворенията – д-р Камелия Славчева, преподавател по методика на литературата в ПУ „Паисий Хилендарски“, за рисунките – презвитера Анна Паралингова, ръководител на Ателие по иконография при Пловдивска св. митрополия. Всички изразиха радостта си, че тази година конкурсът е много силен, с участници Смолянското участие в конкурса бе оценено достойно – осем деца са отличени с 4 първи награди, една втора и три с поощрения. Групата по изобразително изкуство в ППМГ „Васил Левски“ с преподавател Милка Кокудева има две първи награди за рисунка – на Васил Кременаров от 5 клас и на Тодор Кермедчиев от 9 клас. Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ има 6 награди – две първи, една втора и три поощрения. Първите награди за есе са на Йорданка Маджарова от 5 клас и Лилия Станкова от 8 клас. Мария Ковачева от 9 клас има втора награда за есе, а поощрения Антония Кушлева и Василена Добрикова / 9 кл./, както и Лилия Станкова. В творбите на тези деца личи самостоятелен творчески труд, чистосърдечно оценяване ролята на семейството, смисъла да се живее по Божиите правила и по примера на Св. Богородица.

Росица Примовска

Вирни се горе