Планираните паралелки за област Смолян за прием след седми клас са 20 профилирани и 18 професионални

Планираните паралелки за област Смолян за прием след седми клас са 20 профилирани и 18 професионални

Недялко Славов: „Предлагаме един балансиран план-прием, който да задоволява максимално регионалните потребности и е в унисон с политиката на национално ниво”

Днес се проведе заседание на Комисията по заетостта, на което се обсъди и прие Предложението за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.

Област Смолян е изправена пред редица предизвикателства в сферата на образованието: предизвикателства, породени от негативните демографски тенденции, и предизвикателства, които се определят от все още голямата дистанция между потребностите на пазара на труда и образованието. „Демографската картина ни подлага на натиск как да осигурим запазване на училищната мрежа, добро качество на образованието, което да съответства на индивидуалните потребности и желания на всеки ученик.”, отбеляза областният управител, като не скри тревогата си от това, че броят на постъпващите ученици в училищната мрежа всяка година намалява. „Аз считам, че за предстоящата учебна година РУО-Смолян, заедно с директорите на училища и с представителите на общините, положиха много усилия и на база на направения анализ, предлагаме един балансиран план-прием, който да задоволява максимално регионалните потребности и е в унисон с политиката на национално ниво да се дава приоритет на професионалното образование.”

Началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева уточни, че Предложението за план-прием е изготвено както на база националната политика за развитие на професионалното образование, така и е съобразено с индивидуалните образователни нужди и желания на учениците във всяка една община.

Инж. Нина Алексиева – експерт от РУО-Смолян, представи Доклад-анализ за осъществения държавен прием в област Смолян през учебната 2017/2018 година и Предложение за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.

За предстоящата учебна година планираните паралелки за област Смолян за прием след седми клас са 20 профилирани и 18 професионални, като по общини са разпределени, както следва: една професионална за Баните; една профилирана за Борино; две профилирани и две професионални за Девин; една профилирана и една професионална за Доспат; три профилирани и една професионална за Златоград; две профилирани и две професионални за Мадан; една професионална за Неделино; три профилирани за Рудозем; осем профилирани и осем професионални за Смолян; една профилирана и две професионални за Чепеларе. Данните от доклада сочат, че общият брой на учениците, завършващи седми клас в региона, е с 104 по-малко в сравнение с предходната година.

Инж. Алексиева уточни, че за да бъдат задоволени индивидуалните предпочитания и образователни нужди, в някои от по-малките общини се предвижда в рамките на една паралелка да се провежда обучение по две професионални направления.

Представеното и обсъдено Предложение за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година беше подложено на гласуване и единодушно прието от Комисията. В последна точка от дневния ред на заседанието, областният управител Недялко Славов запозна участниците със стартиралото на скоро, по инициатива на Агенцията по заетостта, анкетно проучване за работодатели, целящо събиране на актуална информация за нуждите на пазара на труда. Той призова членовете на комисията да спомогнат за популяризирането на проучването, като отбеляза, че анализите на база на събраната информация ще бъдат от съществена полза за преодоляване на дистанцията между образованието и нуждите от кадри на трудовия пазар. Във връзка с това Славов предложи състав на работна група, която да проучи получените резултати за област Смолян.

Анкетният формуляр ще може да се попълва до 28 февруари 2018 г. на електронната страница на Агенцията по заетостта в рубриките „Проучване за потребностите от работна сила” и „На фокус”, както и на електронните страници на областните администрации в страната.

Вирни се горе